Przepłacamy za schabowego?

Jak uważają rolnicy, za schab czy litr mleka powinniśmy płacić dużo mniej. Nikt jednak nie chce zbadać ich podejrzeń - donosi "Metro".

Przepłacamy za schabowego?
Źródło zdjęć: © Fotolia | Halfpoint

02.03.2015 | aktual.: 02.03.2015 07:11

Rolnicy wskazują na dysproporcję: klienci w sklepach za podstawowe produkty spożywcze płacili na przełomie roku 2 proc. mniej niż rok wcześniej, a rolnicy dostawali za towar od przetwórców 12 proc. mniej. Na początku tego roku te różnice jeszcze wzrosły.

- Najbardziej rażące dysproporcje są dziś w przypadku mięsa i mleka. Tylko od grudnia ceny skupu żywca wieprzowego spadły już o blisko 40 proc., a mleka o ok. 30 proc. Te bezprecedensowe spadki klienci powinni byli odczuć w postaci co najmniej kilkunastoprocentowych obniżek cen w sklepach - mówi Władysław Serafin, szef Krajowego Związku Rolników Kółek i Organizacji Rolniczych.

Rolnicy chcieliby wyjaśnień, dlaczego ceny w skupach spadają bardziej niż ceny w sklepach. Związek zwrócił się z prośbą do Najwyższej Izby Kontroli, by przyjrzała się sprawie. Ale NIK uznała, że to nie jej kompetencje i odesłała sprawę do UOKiK. UOKiK też się sprawą nie zajmie, bo na rynku skupu ma miejsce wolna konkurencja.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (56)