Przez embargo eksport wieprzowiny w 2014 ma zmaleć o ok. 15 proc.
Eksport wieprzowiny w 2014 roku zmniejszy się o ok. 15 proc. ze względu na rosyjskie embargo - ocenia w raporcie sektorowym Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
18.06.2014 | aktual.: 18.06.2014 11:08
W związku z wykryciem na Litwie i w Polsce wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików przy granicy z Białorusią, 29 stycznia 2014 r. Rosja wprowadziła embargo na import wieprzowiny z UE. W efekcie całkowicie został wstrzymany eksport mięsa wieprzowego do Unii Celnej Białorusi, Rosji i Kazachstanu.
"Pomimo niewielkich zmian produkcji, eksport prawdopodobnie zmniejszy się o około 15 proc. ze względu na rosyjskie embargo. Obniży się prawdopodobnie także import (o około 6 proc.), zwłaszcza trzody żywej, która w znacznej części służyła eksportowi. Ocenia się, że ze względu na spadek eksportu i cen detalicznych wieprzowiny, jej spożycie może w 2014 roku zwiększyć się o około 1 kg/osobę, tj. do około 37 kg/osobę" - napisano w raporcie.
Eksport wieprzowiny w I kwartale tego roku zmalał o 7 proc. rok do roku.