"Przysmak jesieni" pojawił się na targowiskach. Ceny są zaporowe
Pierwsze żurawiny pojawiły się na bazarach, a niedługo powinny pojawić się także w marketach. Ceny na starcie sezonu są jednak bardzo wysokie. Za niespełna litrowy słoik klientom przyjdzie zapłacić nawet 35 zł.
"Dla wielu ogrodników najlepszy czas zbioru żurawiny jest po pierwszych przymrozkach. W praktyce można zrywać czerwone kuleczki już teraz. Pierwsze dary lasu dostępne są na bazarkach lub bezpośrednio od rolników" - donosi serwis Strefa Agro.
Jak czytamy, ceny na targowiskach są "szokujące". Na bazarku w Sławnie słoik 0,9 litra, który mieści niespełna pół kilograma owoców, kosztuje 30-35 zł. Tańsze oferty można znaleźć w internecie. Serwis podaje, że w województwie wielkopolskim litrowy słoik kosztuje 30 zł, na Mazowszu i w warmińsko-mazurskim 25 zł, a na Podlasiu pełen kilogram można kupić za 50 zł.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Byliśmy w symulatorze lokomotywy. Tu trenują maszyniści
Zalety żurawiny
Owoce żurawiny uchodzą za skarbnicę cennych witamin i minerałów. Są znane ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych. Zawierają flawonoidy, które są odpowiedzialne za rozszerzanie naczyń krwionośnych, co przyczynia się do lepszego przepływu krwi. Dzięki temu, regularne spożywanie żurawiny może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz normalizacji ciśnienia krwi.
Owoce żurawiny nie tylko wspierają układ krążenia, ale również wzmacniają cały organizm. Ich działanie bakteriobójcze sprawia, że są one doskonałym dodatkiem do diety, szczególnie w okresach zwiększonego ryzyka infekcji. Dzięki zawartości pektyn i potasu, żurawina pomaga w utrzymaniu zdrowia na wielu płaszczyznach.
Żurawina to roślina, która najlepiej rozwija się na terenach podmokłych, takich jak bagna i torfowiska. W Polsce można ją spotkać głównie na Pomorzu, Pojezierzu Mazurskim, Podkarpaciu oraz na Lubelszczyźnie.