Salmonella w herbatce ziołowej. GIS ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie dotyczące partii herbatki ziołowej, w której mogą znajdować się bakterie Salmonelli. Produkt może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Bakterie wykryto w wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z producentem prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czekali na tira z towarem za tysiące złotych. To do nich przyjechało
GIS ostrzega przed salmonellą
Bakterie Salmonella spp. wykryto w jednej z pięciu próbek partii L 0185 produktu "Morwa biała. Suplement diety. Herbata ziołowa, Zielnik Polski, 40g (20 torebek)" z datą minimalnej trwałości upływającą w maju 2027 r. Producentem jest Herbapol Lublin S.A.
"Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego produkt o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów" - czytamy w komunikacie.
GIS zaleca konsumentom niespożywanie produktu z partii objętej komunikatem, a w przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu produktu skontaktowanie się z lekarzem.