Salmonella w popularnej przyprawie. GIS ostrzega przed zatruciem

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w części partii ziela angielskiego wykryto bakterie salmonelli. "Organy monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii" - czytamy w komunikacie.

Ziele angielskie zostało skażone bakterią salmonelli.
Ziele angielskie zostało skażone bakterią salmonelli.
Źródło zdjęć: © Wikimedia Commons | Gerard Cohen CC BY-SA 3.0 Wikiemdia
oprac. PRC

10.11.2021 20:07

Firma Levat Foods przekazała Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu, że procedura wycofania skażonych salmonellą partii przyprawy została wprowadzona bezzwłocznie.

Chodzi o trzy marki ziela angielskiego: Vitpol, Rustica i Portland. Do produkcji zastosowano zanieczyszczony surowiec - tłumaczy firma.

Możliwe zatrucie

Jak poinformował GIS, szczególnie groźne może być spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej. Wiąże się bowiem z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.

GIS podkreśla, ze konsumenci, którzy kupili wskazaną partię produktu, w ogóle nie powinni jej spożywać.

"Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii" - zapewnia w komunikacie Inspektorat.

Źródło artykułu:money.pl
salmonellaziele angielskiezioła
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (3)