Salmonella w popularnej przyprawie. GIS ostrzega przed zatruciem
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w części partii ziela angielskiego wykryto bakterie salmonelli. "Organy monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii" - czytamy w komunikacie.
Firma Levat Foods przekazała Głównemu Inspektorowi Sanitarnemu, że procedura wycofania skażonych salmonellą partii przyprawy została wprowadzona bezzwłocznie.
Chodzi o trzy marki ziela angielskiego: Vitpol, Rustica i Portland. Do produkcji zastosowano zanieczyszczony surowiec - tłumaczy firma.
Salmonella w mięsie z Polski. Kolejny kryzys wizerunkowy
Możliwe zatrucie
Jak poinformował GIS, szczególnie groźne może być spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej. Wiąże się bowiem z ryzykiem wystąpienia zatrucia pokarmowego.
GIS podkreśla, ze konsumenci, którzy kupili wskazaną partię produktu, w ogóle nie powinni jej spożywać.
"Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii" - zapewnia w komunikacie Inspektorat.