Trwa ładowanie...

Słodki sukces

Bez szkoleń nie ma nowoczesnego biznesu. Wiedzą o tym przedsiębiorcy, którzy w dobie deficytu pracowniczego starają się dbać o rozwój kwalifikacji swoich załóg. Wyprzedzanie rynkowych trendów lub przynajmniej "bycie na bieżąco", decydują dziś o tempie rozwoju firm i ich pozycji. W regionie już ponad 23 tys. pracowników skorzystało ze szkoleń finansowych w ramach projektu "Wsparcie rozwojowe MŚP w województwie śląskim". W tej licznej grupie jest też najstarsza, bo założona w 1918 r., sieć piekarni i cukierni na Żywiecczyźnie – Gałuszka.

Artykuł sponsorowany
ANNA BOBKA-ADWENT,
KOORDYNATOR PROJEKTU, DYREKTOR ODDZIAŁU FUNDUSZU GÓRNOŚLĄSKIEGO S.A.
ANNA BOBKA-ADWENT, KOORDYNATOR PROJEKTU, DYREKTOR ODDZIAŁU FUNDUSZU GÓRNOŚLĄSKIEGO S.A. Źródło: materiały partnera
d1ngt1l
d1ngt1l

Anna Bobka-Adwent, Koordynator Projektu, Dyrektor Oddziału Funduszu Górnośląskiego S.A.

Szkolenia są długofalową inwestycją, która procentuje wymiernymi efektami biznesowymi i strategicznymi. Tylko przygotowani merytorycznie pracownicy są w stanie nadążyć za zmianami, które w dobie pandemii jeszcze bardziej przyspieszyły. Dlatego usługi rozwojowe cieszą się niesłabnącą popularnością wśród śląskich przedsiębiorców. Dla wielu to szansa, by przy unijnym wsparciu przeszkolić załogę do nowych zadań i wyzwań. Pracodawcy mogą uzyskać nawet do 80% dofinansowania do wybranego przez siebie kursu.

Nawet podczas lockdownu przedsiębiorcy chętnie korzystali ze szkoleń, wykorzystując przestoje w pracy do uzupełniania kwalifikacji pracowników. Choć początkowo pojawiły się problemy z organizacją kursów stacjonarnych, to branża szkoleniowa szybko się dostosowała do nowej rzeczywistości i zaczęła oferować kursy online. Z pewnością pozostaną one z nami na długo, nie tylko ze względu na obecną sytuację, ale z uwagi na wygodę korzystania z takiej formy kształcenia.

Oferta szkoleniowa w Bazie Usług Rozwojowych z roku na rok jest coraz większa, dzięki czemu przedsiębiorcy mogą wybierać usługi dopasowane do swoich potrzeb. Od początku realizacji projektu "Wsparcie rozwojowe MŚP w województwie śląskim" podpisaliśmy już ponad 8,5 tys. umów z przedsiębiorcami na kwotę 105 mln zł. Ze wsparcia skorzystało prawie 6300 firm.

d1ngt1l

Szkolenia, które wybierają przedsiębiorcy, są zróżnicowane. Cały czas obserwujemy duże zainteresowanie usługami rozwojowymi w branży beauty. W tym sektorze stale pojawiają się nowinki, za którymi salony kosmetyczne czy fryzjerskie muszą nadążać, aby utrzymać klientów. Często szkoli się również branża gastronomiczna oraz przedstawiciele sektora IT. Nie spada także zainteresowanie kursami prawa jazdy.

Sylwia Krębuszewska-Kozieł, współwłaścicielka Piekarni-Cukierni Gałuszka w Żywcu

Firmę odziedziczyłam po pradziadku, który w 1918 r. założył w Żywcu swoją pierwszą piekarnię. Słynęła ona z wypieków znakomitego chleba i bułek, ale też z zamiłowania do nowinek technicznych, co pozwoliło mu stale unowocześniać zakład piekarski. Podążam tą drogą, starając się nieustannie podnosić kwalifikacje swoje i załogi. Trendy cukiernicze szybko się zmieniają. Jeśli nie będziemy zdobywać nowej wiedzy, konkurencja nas wyprzedzi.

SYLWIA KRĘBUSZEWSKA-KOZIEŁ,WSPÓŁWŁAŚCICIELKA PIEKARNI-CUKIERNI GAŁUSZKA W ŻYWCU materiały partnera
SYLWIA KRĘBUSZEWSKA-KOZIEŁ, WSPÓŁWŁAŚCICIELKA PIEKARNI-CUKIERNI GAŁUSZKA W ŻYWCU Źródło: materiały partnera

Dzięki unijnemu wsparciu dwudziestu pracowników naszej firmy – cukierników i piekarzy, zdobyło wiedzę i nowe umiejętności w zakresie wprowadzania na rynek produktów żywnościowych pochodzących z długiej fermentacji ciasta. W trakcie szkolenia poznawaliśmy też bilansowanie procentowe składników potrzebnych do wyrobu dietetycznych ciast czy lodów. Choć wydaje się to niemożliwe, słodycze mogą być zdrowe – wystarczy, że powstaną na bazie niemodyfikowanych genetycznie surowców i będą pozbawione glutenu czy białego cukru. Na takich właśnie produktach mi zależy, ale by mogły trafić do klientów, trzeba wiedzieć jak dobrać zastępcze składniki, co zrobić, by tekstura, a przede wszystkim smak, były odpowiednie. Tego między innymi uczyliśmy się na szkoleniach.

d1ngt1l

Efekt? Naszą ofertę wzbogaciliśmy o zdrowe i dietetyczne wypieki włoskie, hiszpańskie i francuskie. Cieszą się one dużym zainteresowaniem klientów, co świadczy o tym, że dziś coraz więcej osób przywiązuje wagę do zdrowego jedzenia. Przy projektowaniu nowych przepisów zawsze staram się, by smak szedł w parze z jakością i naturalnością produktu. To najważniejsze!

PROJEKT

Wsparcie rozwojowe MŚP w województwie śląskim

Beneficjent: Fundusz Górnośląski

Wartość projektu: ok. 180 mln zł

Dofinansowanie RPO WSL ok. 142,9 mln zł

Okres realizacji: kwiecień 2017 – marzec 2023

Wojewódzki Urząd Pracy w Katowicach materiały partnera
Wojewódzki Urząd Pracy w KatowicachŹródło: materiały partnera
Artykuł sponsorowany
d1ngt1l
d1ngt1l