Słodki sukces

Bez szkoleń nie ma nowoczesnego biznesu. Wiedzą o tym przedsiębiorcy, którzy w dobie deficytu pracowniczego starają się dbać o rozwój kwalifikacji swoich załóg. Wyprzedzanie rynkowych trendów lub przynajmniej "bycie na bieżąco", decydują dziś o tempie rozwoju firm i ich pozycji. W regionie już ponad 23 tys. pracowników skorzystało ze szkoleń finansowych w ramach projektu "Wsparcie rozwojowe MŚP w województwie śląskim". W tej licznej grupie jest też najstarsza, bo założona w 1918 r., sieć piekarni i cukierni na Żywiecczyźnie – Gałuszka.

ANNA BOBKA-ADWENT,
KOORDYNATOR PROJEKTU, DYREKTOR ODDZIAŁU FUNDUSZU GÓRNOŚLĄSKIEGO S.A.
ANNA BOBKA-ADWENT, KOORDYNATOR PROJEKTU, DYREKTOR ODDZIAŁU FUNDUSZU GÓRNOŚLĄSKIEGO S.A.
Źródło zdjęć: © materiały partnera

Anna Bobka-Adwent, Koordynator Projektu, Dyrektor Oddziału Funduszu Górnośląskiego S.A.

Szkolenia są długofalową inwestycją, która procentuje wymiernymi efektami biznesowymi i strategicznymi. Tylko przygotowani merytorycznie pracownicy są w stanie nadążyć za zmianami, które w dobie pandemii jeszcze bardziej przyspieszyły. Dlatego usługi rozwojowe cieszą się niesłabnącą popularnością wśród śląskich przedsiębiorców. Dla wielu to szansa, by przy unijnym wsparciu przeszkolić załogę do nowych zadań i wyzwań. Pracodawcy mogą uzyskać nawet do 80% dofinansowania do wybranego przez siebie kursu.

Nawet podczas lockdownu przedsiębiorcy chętnie korzystali ze szkoleń, wykorzystując przestoje w pracy do uzupełniania kwalifikacji pracowników. Choć początkowo pojawiły się problemy z organizacją kursów stacjonarnych, to branża szkoleniowa szybko się dostosowała do nowej rzeczywistości i zaczęła oferować kursy online. Z pewnością pozostaną one z nami na długo, nie tylko ze względu na obecną sytuację, ale z uwagi na wygodę korzystania z takiej formy kształcenia.

Oferta szkoleniowa w Bazie Usług Rozwojowych z roku na rok jest coraz większa, dzięki czemu przedsiębiorcy mogą wybierać usługi dopasowane do swoich potrzeb. Od początku realizacji projektu "Wsparcie rozwojowe MŚP w województwie śląskim" podpisaliśmy już ponad 8,5 tys. umów z przedsiębiorcami na kwotę 105 mln zł. Ze wsparcia skorzystało prawie 6300 firm.

Szkolenia, które wybierają przedsiębiorcy, są zróżnicowane. Cały czas obserwujemy duże zainteresowanie usługami rozwojowymi w branży beauty. W tym sektorze stale pojawiają się nowinki, za którymi salony kosmetyczne czy fryzjerskie muszą nadążać, aby utrzymać klientów. Często szkoli się również branża gastronomiczna oraz przedstawiciele sektora IT. Nie spada także zainteresowanie kursami prawa jazdy.

Sylwia Krębuszewska-Kozieł, współwłaścicielka Piekarni-Cukierni Gałuszka w Żywcu

Firmę odziedziczyłam po pradziadku, który w 1918 r. założył w Żywcu swoją pierwszą piekarnię. Słynęła ona z wypieków znakomitego chleba i bułek, ale też z zamiłowania do nowinek technicznych, co pozwoliło mu stale unowocześniać zakład piekarski. Podążam tą drogą, starając się nieustannie podnosić kwalifikacje swoje i załogi. Trendy cukiernicze szybko się zmieniają. Jeśli nie będziemy zdobywać nowej wiedzy, konkurencja nas wyprzedzi.

SYLWIA KRĘBUSZEWSKA-KOZIEŁ,WSPÓŁWŁAŚCICIELKA PIEKARNI-CUKIERNI GAŁUSZKA W ŻYWCU
SYLWIA KRĘBUSZEWSKA-KOZIEŁ, WSPÓŁWŁAŚCICIELKA PIEKARNI-CUKIERNI GAŁUSZKA W ŻYWCU © materiały partnera

Dzięki unijnemu wsparciu dwudziestu pracowników naszej firmy – cukierników i piekarzy, zdobyło wiedzę i nowe umiejętności w zakresie wprowadzania na rynek produktów żywnościowych pochodzących z długiej fermentacji ciasta. W trakcie szkolenia poznawaliśmy też bilansowanie procentowe składników potrzebnych do wyrobu dietetycznych ciast czy lodów. Choć wydaje się to niemożliwe, słodycze mogą być zdrowe – wystarczy, że powstaną na bazie niemodyfikowanych genetycznie surowców i będą pozbawione glutenu czy białego cukru. Na takich właśnie produktach mi zależy, ale by mogły trafić do klientów, trzeba wiedzieć jak dobrać zastępcze składniki, co zrobić, by tekstura, a przede wszystkim smak, były odpowiednie. Tego między innymi uczyliśmy się na szkoleniach.

Efekt? Naszą ofertę wzbogaciliśmy o zdrowe i dietetyczne wypieki włoskie, hiszpańskie i francuskie. Cieszą się one dużym zainteresowaniem klientów, co świadczy o tym, że dziś coraz więcej osób przywiązuje wagę do zdrowego jedzenia. Przy projektowaniu nowych przepisów zawsze staram się, by smak szedł w parze z jakością i naturalnością produktu. To najważniejsze!

PROJEKT

Wsparcie rozwojowe MŚP w województwie śląskim

Beneficjent: Fundusz Górnośląski

Wartość projektu: ok. 180 mln zł

Dofinansowanie RPO WSL ok. 142,9 mln zł

Okres realizacji: kwiecień 2017 – marzec 2023

Wojewódzki Urząd Pracy w Katowicach
Wojewódzki Urząd Pracy w Katowicach © materiały partnera
Artykuł sponsorowany
Źródło artykułu: Artykuł sponsorowany
Wybrane dla Ciebie
Masz taką popielniczkę w domu? Dziś jest warta krocie
Masz taką popielniczkę w domu? Dziś jest warta krocie
Rachunek za lampki świąteczne. Tyle kosztują 24 godziny świecenia
Rachunek za lampki świąteczne. Tyle kosztują 24 godziny świecenia
Zatrudniał "na lewo" cudzoziemców. Taką karę dostał
Zatrudniał "na lewo" cudzoziemców. Taką karę dostał
Szukają rąk do pracy. Zarobki do 13 tys. zł miesięcznie
Szukają rąk do pracy. Zarobki do 13 tys. zł miesięcznie
L4 zamiast urlopu. Tak Polacy kombinują w święta i sylwestra
L4 zamiast urlopu. Tak Polacy kombinują w święta i sylwestra
Podróbki kawy zalewają Polskę. To oszuści wsypują do opakowania
Podróbki kawy zalewają Polskę. To oszuści wsypują do opakowania
Nietypowe oferta sprzedaży. "Przygotowywane w wigilijny wieczór"
Nietypowe oferta sprzedaży. "Przygotowywane w wigilijny wieczór"
Kazali im pracować w święta. Aptekarze poszli do sądu. Oto wyrok
Kazali im pracować w święta. Aptekarze poszli do sądu. Oto wyrok
Szwedzki gigant kupuje polską firmę. Znają ją wszyscy miłośnicy psów
Szwedzki gigant kupuje polską firmę. Znają ją wszyscy miłośnicy psów
"Zamykamy". Prowadził zakład od 46 lat. Klienci przyjeżdżali z daleka
"Zamykamy". Prowadził zakład od 46 lat. Klienci przyjeżdżali z daleka
Polacy się z niego śmiali. Teraz trudno tam wcisnąć szpilkę
Polacy się z niego śmiali. Teraz trudno tam wcisnąć szpilkę
Nowa atrakcja na Pomorzu. Polacy wejdą tu po raz pierwszy
Nowa atrakcja na Pomorzu. Polacy wejdą tu po raz pierwszy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯