Sprawdzili lody na Warmii i Mazurach. Oto czego nie powinno w nich być
Sanepid wykrył nadmierną ilość enterobakterii w 9 proc. próbek lodów z automatów na Warmii i Mazurach. To może wskazywać na problemy z higieną podczas produkcji.
W pierwszym półroczu 2025 r. sanepid z Warmii i Mazur przeprowadził kontrolę 165 próbek lodów z automatów. Jak poinformowała media Magdalena Woltmanowska, 15 próbek zawierało zbyt dużo bakterii Enterobacteriaceae, co wskazuje na niewłaściwe warunki higieniczne.
Bakterie mogą sprawić kłopot
Sanepid zalecił sprzedawcom podjęcie działań naprawczych, takich jak dokładna analiza procesu produkcji, mycie i dezynfekcja sprzętu oraz szkolenia pracowników. Bakterie te, choć naturalnie występują w jelicie grubym, mogą powodować problemy żołądkowo-jelitowe u osób z obniżoną odpornością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzieci oszalały na punkcie tego napoju. O co chodzi z Wojankiem?
Enterobakterie są wskaźnikiem czystości produkcji. Ich obecność w lodach może świadczyć o niewłaściwym myciu automatów. Sanepid podkreśla, że higiena jest kluczowa, aby uniknąć zagrożeń zdrowotnych dla konsumentów.