Sprzedawcy karpi pod lupą inspektorów
Inspektorzy sprawdzą też, czy karpie mają wymagane atesty i pochodzą ze sprawdzonego źródła.
15.12.2015 | aktual.: 16.12.2015 11:06
Sprzedawcy karpi pod lupą inspektorów. Zaczynają się kontrole sklepów i supermarketów, w których sprzedawane są żywe ryby. Oceniany będzie sposób ich dostarczania, przetrzymywania oraz ogłuszania.
- Będziemy zwracać uwagę na temperaturę wody, na częstotliwość jej wymiany, jej ilość oraz czy jest tam odpowiedni poziom tlenu - informuje Mariusz Stein z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Nowym Sączu.
Inspektorzy sprawdzą też, czy karpie mają wymagane atesty i pochodzą ze sprawdzonego źródła. Ocenią również, czy odpowiednio przygotowane pomieszczenia na zapleczu do uśmiercania ryb. Chodzi o to, aby wszystko odbywało się w humanitarnych warunkach.
Kontrole potrwają do Wigilii.