Uwaga na Ser Rycki Edam i Gouda. Wykryto w nim bakterię Listeria

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w dwóch partiach sera żółtego. Wycofano partie paczkowanej goudy i edama w plastrach.

Uwaga na Ser Rycki Edam i Gouda. Wykryto w nim bakterię Listeria
Źródło zdjęć: © GIS | GIS
Martyna Kośka

13.09.2019 | aktual.: 13.09.2019 18:15

W jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą – ostrzega GIS.

Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdrożyła procedurę wycofania z obrotu problemowych partii serów, zidentyfikowano i poinformowano odbiorców towaru o zablokowaniu i wycofaniu kwestionowanych partii produktu z rynku. Producent poinformował, że część produktów została zutylizowana zgodnie z procedurą sieci handlowych, a pozostały ser wycofano z obrotu.

Szczegóły dotyczące produktu:
Numer partii: 180359

Data minimalnej trwałości: 18.10.2019

Produkt – Ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry

Numer partii: 060658

Data minimalnej trwałości: 23.10.2019

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partie produktów objętych komunikatem. Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

gisostrzeżenieostrzeżenie GIS
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (33)