Uwaga na Ser Rycki Edam i Gouda. Wykryto w nim bakterię Listeria
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii Listeria monocytogenes w dwóch partiach sera żółtego. Wycofano partie paczkowanej goudy i edama w plastrach.
13.09.2019 | aktual.: 13.09.2019 18:15
W jednej partii sera Gouda oraz w jednej partii sera Rycki Edam zbadanych na zlecenie producenta wykryto bakterie Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą – ostrzega GIS.
Spółdzielnia Mleczarska Ryki wdrożyła procedurę wycofania z obrotu problemowych partii serów, zidentyfikowano i poinformowano odbiorców towaru o zablokowaniu i wycofaniu kwestionowanych partii produktu z rynku. Producent poinformował, że część produktów została zutylizowana zgodnie z procedurą sieci handlowych, a pozostały ser wycofano z obrotu.
Szczegóły dotyczące produktu:
Numer partii: 180359
Data minimalnej trwałości: 18.10.2019
Produkt – Ser żółty Rycki Edam marki Ryki, 135 g, plastry
Numer partii: 060658
Data minimalnej trwałości: 23.10.2019
Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partie produktów objętych komunikatem. Produkty z tych partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl