W szkolnej stołówce

Prywatyzacja szkolnych stołówek doprowadziła do przerzucenia na barki rodziców kosztów utrzymania tych placówek. W niektórych przypadkach ceny obiadów wzrosły o 100 proc., mówi "Metru" Ewa Zdunek - kucharka w jednej z największych szkół w centrum Warszawy.

W szkolnej stołówce
Źródło zdjęć: © Flickr | tfb

03.09.2013 | aktual.: 03.09.2013 06:10

Zapytana przez gazetę co się przez ostatnich 30 lat na tym polu zmieniło, odpowiada że wiele i niestety na gorsze. Kiedyś na jedną kucharkę przypadało 30 dzieci, na pomoc kuchenną 50. Teraz żadne normy nie obowiązują. - Kiedyś miałam więcej pomocników, dziś pracuje jedna kucharka i dwie pomoce kuchenne. To praca ponad ludzkie siły.

- Kiedy gminy zaczęły rozpisywać przetargi na żywienie w szkołach przestała się liczyć jakość, mówi Zdunek. - Najważniejsza stała się cena, czyli im taniej, tym lepiej. A jak tanio, to zdarza się, że połowę towaru dostarczanego przez dostawcę muszę wyrzucić, bo się nie nadaje do niczego.

- Ostatnio hurtownia - nazwy nie podam, bo nie mogę - dostarczyła nam soki w kartonikach. W ostatnim momencie na etykiecie wyczytałam, że nie nadają się dla dzieci do 14 roku życia. Tyle w nich było polepszaczy, tyle chemii! Dostajemy tanie mięso gorszej jakości, z makaronu po ugotowaniu robi się papka. A jak sobie pomyślę, czym karmią dzieci firmy cateringowe czy ajenci, to aż strach mnie bierze, ubolewa doświadczona kucharka.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)