ebc

We wtorek Mario Draghi obejmie stanowisko prezesa EBC

We wtorek Włoch Mario Draghi obejmie stanowisko prezesa Europejskiego Banku Centralnego. Dotychczasowy szef narodowego banku włoskiego zastąpi na stanowisku prezesa EBC Francuza Jeana-Claude'a Tricheta.

We wtorek Mario Draghi obejmie stanowisko prezesa EBC
Fot: KAI PFAFFENBACH / POOL / AFP
d245g3j

"Super-Mario", bo tak nazywany jest przez część prasy, jest teoretykiem ekonomii z nadzwyczajną, jak się podkreśla, praktyką i olbrzymim doświadczeniem pracy w różnych instytucjach, zarówno rządowych, jak i komercyjnych. Włoskie gazety podkreślają, że to najnowsza "mission impossible" profesora, który będzie musiał stawić czoło kryzysowi strefy euro i ożywić gospodarkę Unii Europejskiej w okresie ogromnej niepewności.

Urodzony w Rzymie Mario Draghi, który 3 listopada skończy 64 lata, jest absolwentem ekonomii na uniwersytecie La Sapienza w Wiecznym Mieście. Następnie kontynuował studia w Massachusetts Institute of Technology, gdzie zrobił doktorat w 1976 roku.

W kolejnych latach był wykładowcą ekonomii na uniwersytetach w Trydencie, Padwie, Wenecji i Florencji.

d245g3j

Międzynarodowa kariera profesora Draghiego rozpoczęła się w 1984 roku, gdy został mianowany dyrektorem wykonawczym w Banku Światowym. Pracował tam do 1990 roku. Zasiadał w radach nadzorczych wielkich włoskich przedsiębiorstw i banków, między innymi Eni, IRI, Banca Nazionale del Lavoro.

W 1991 roku został dyrektorem generalnym w ministerstwie skarbu, gdzie pozostał do 2001 roku pracując w dziesięciu kolejnych włoskich rządach. Jednocześnie pełnił funkcję przewodniczącego komitetu prywatyzacyjnego i nadzorował największe prywatyzacje włoskich firm państwowych. Przeciwnicy zarzucali mu wówczas, że wyprzedaje majątek państwowy.

Od 2002 do 2005 roku Draghi był wiceprezesem i dyrektorem zarządzającym amerykańskiego banku inwestycyjnego Goldman Sachs. Powrócił do Włoch, by w 2006 roku objąć stanowisko prezesa banku centralnego Banca d'Italia.

W kwietniu 2006 roku został też prezesem Forum Stabilności Finansowej (Financial Stability Forum), czyli grupy składającej się z ministrów finansów i przedstawicieli banków centralnych największych krajów świata, której zadaniem było monitorowanie stabilności finansowej na świecie i przygotowywanie rekomendacji ewentualnych zmian. W 2009 r. FSF zostało przekształcone w Radę Stabilności Finansowej.

d245g3j

Kandydatem na prezesa Europejskiego Banku Centralnego został głównie dzięki decydującemu poparciu Francji i Niemiec. Na stanowisko prezesa EBC mianowała go oficjalnie Rada Unii Europejskiej w czerwcu.

Jego nazwiskiem posłużyli się niedawno tzw. włoscy oburzeni, którzy nazwali się sami Draghi Ribelli, czyli zbuntowane smoki. On sam pytany, co o tym sądzi, odparł: "uroczy przydomek".

Dziennik "La Repubblica" w artykule "Mr Draghi jedzie do Frankfurtu" przypomina, że "miał on odwagę" poprzeć oburzonych mówiąc, że mają rację.

Podczas gdy z racji swego doświadczenia pracy między innymi w Goldman Sachs utożsamiany jest ze światem anglosaskim, jednocześnie obserwatorzy nie wahają się wyrazić opinii, że w swej postawie chłodnego ekonomisty i spokojnego analityka, unikającego spontanicznych wypowiedzi jest "bardziej niemiecki od Niemców" i "mniej włoski od Włochów".

W świecie niepotrzebnego hałasu wyróżnia się cnotą dyskrecji i ucieleśnia racjonalizm, a stanowisko obejmuje w milczeniu, bez zbędnych słów - podkreślają włoscy komentatorzy.

Z Rzymu Sylwia Wysocka