Winobranie w Toskanii
None
Winobranie w Toskanii
Winnice w dolinie Val D'Orcia w Toskanii w okolicy miasta Pienza.
Winobranie w Toskanii
Val d'Orcia wpisana została w 2004 r. na światową listę UNESCO jako kraina o nietkniętym ludzką ręką krajobrazie.
Winobranie w Toskanii
Obok wzgórz Chianti dolina Val d'Orcia należy do najbardziej znanych winnych regionów we Włoszech.
Winobranie w Toskanii
Montalcino oraz Montepulciano i ich okolice słyną z wybornych win Brunello i Vino Nobile.
Winobranie w Toskanii
Twórcą Brunello di Montalcino był Ferrucio Biondi-Santi (biolog, malarz i towarzysz walk Garibaldiego). Wbrew winnej toskańskiej tradycji rozpoczął wytwarzać wino wyłącznie ze szczepu Sangiovese.
Winobranie w Toskanii
Brunello to wytrawne wino czerwone o charakterystycznej ciemnej barwie, bardzo aromatyczne, o doskonale zrównoważonym poziomie tanin. Ceny butelek, w zależności od rocznika, zaczynają się od ok. 200 zł.
Winobranie w Toskanii
Vino Nobile jest aksamitnym napojem bogatym w ekstrakt o pełnym smaku owoców. Mocno wyczuwalny jest aromat jeżyn. Ceny butelek, w zależności od rocznika, zaczynają się od ok. 100 zł.
Winobranie w Toskanii
Vino Nobile di Montepulciano wytwarzane jest w większej części z winogron San Giovese (Prugnolo Gentile) 60-80 proc., wzbogacone przez Canailo Nero 10-20 proc. i przez inne grona.
Winobranie w Toskanii
Wszystkie wina spełniają normę DOC (Denominazione d'origine controllata - gwarantowane miejsce pochodzenia).
Winobranie w Toskanii
Toskania to również królewstwo Chianti Classico. Sposób wytwarzania tego wina stworzył przedstawiciel jednej z najświetniejszej rodzin toskańskich Bettino Ricasoli, polityk i posiadacz ziemski.
Winobranie w Toskanii
Przepis zatwierdzono w 1967 r. Według niego należało użyć 50-80 proc. czarnych winogron Sangiovese, 10-30 proc. białych winogron Trebbiano Toscano i Malvasia del Chianti, które dają winu aromat i w końcu 10-30 proc. czarnych Canaiolo, które m.in. nadają winu odpowiedni koloru.
Winobranie w Toskanii
Przepis zmieniono w 1987 r. zmieniając proporcje winogron białych do czarnych.
Winobranie w Toskanii
Obecnie Chiantii Classico zawiera od 70 do 90 proc. Sangiovese, 5-10 Canaiolo, 2-5 proc. Trebbiano i Malvasia oraz do 10 proc. innych szczepów.
Winobranie w Toskanii
Z win toskańskich na szczególną uwagę zasługują roczniki: 1995, 1997, 1998 i 1999.