Za drogie grosze

Groszowe monety są za drogie w produkcji. Jednak ich wycofanie spowodowałoby wzrost cen żywności - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Za drogie grosze
Źródło zdjęć: © AFP

08.05.2012 | aktual.: 08.05.2012 16:16

NBP chce zredukować liczbę monet groszowych w obiegu. Powód to koszt produkcji, który przewyższa nominalną wartość każdej z nich. W konsekwencji może to wpłynąć na ceny, głównie żywności.

Bank centralny proponuje w zamian zaokrąglenie cen do 5 gr w dół. To jednak budzi sprzeciw handlowców, którzy byliby stratni na każdym rachunku. Już dziś bowiem konkurencja cenowa między detalistami i tak powoduje znaczne obniżki na marży handlowej.

Inna propozycja to zmiana stopu monet groszowych i wykorzystanie tańszych komponentów. Także to rozwiązanie nie spotkało się z przychylnością rynku. Problemem są zliczarki w samoobsługowych kasach oraz automatach z jedzeniem. Ich wymiana pociągnęłaby kolejne koszty.

Dla klientów najbardziej niekorzystny byłby trzeci wariant. To całkowite wycofanie monet jedno-, dwu- i pięciogroszowych. W konsekwencji bowiem muszą zniknąć końcówki cen - 98 czy - 99 gr, a to oznacza po prostu wzrost cen. Etykiety z takimi cenami możemy znaleźć przy produktach codziennego użytku, głównie produktach żywnościowych.

sklepklienthandel
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)