Zakazane przy cukrzycy. Polacy kupują je na potęgę
Osoby z cukrzycą powinny wybierać napoje bez dodatku cukru i o jak najniższym indeksie glikemicznym. Należy unikać napojów słodzonych i gazowanych, które mogą powodować gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi i negatywnie wpływać na stan zdrowia.
Kluczowe znaczenie dla osób z cukrzycą ma zawartość naturalnych cukrów oraz indeks glikemiczny napoju. Produkty o niskim IG są wolno trawione i przyswajane przez układ pokarmowy, dzięki czemu nie powodują gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Król mebli z Sulęcina. Liczył na szybki zarobek. Puściły mu nerwy
Zakazane przy cukrzycy
Zgodnie z zaleceniami portalu pacjent.gov.pl, osoby z cukrzycą powinny wyeliminować ze swojej diety napoje alkoholowe, które często zawierają dużą ilość węglowodanów wpływających na poziom cukru we krwi.
Niewskazane są także napoje słodzone i gazowane. Nie dostarczają one organizmowi żadnych wartości odżywczych poza cukrem.
Do produktów, których należy unikać, należą także nektary, syropy owocowe wysokosłodzone, czekolady do picia oraz napoje energetyczne. Te ostatnie to nie tylko ogromna dawka cukru, ale i kofeiny, co może mieć negatywny wpływ zarówno na poziom cukru we krwi, jak i na układ sercowo-naczyniowy.
Te soki owocowe mają niski indeks glikemiczny
Nie oznacza to jednak, że osoby z cukrzycą muszą całkowicie rezygnować z picia soków. Jak wskazuje portal sadyogrody.pl, dobrym wyborem są soki z owoców jagodowych, takich jak aronia, borówki, czarna malina czy jagoda kamczacka. Charakteryzują się one niską zawartością naturalnych cukrów i korzystnie wpływają na stabilizację poziomu glukozy.
Szczególnie wartościowy jest sok z aronii (NFC – nie z koncentratu), który dzięki zawartości antocyjanów wspiera metabolizm węglowodanów i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zalecana dzienna porcja takiego soku to około 100 ml.
Portal wskazuje, że warto wybierać wyłącznie 100% naturalne soki, bez dodatku cukru, najlepiej świeżo wyciskane.
Dla osób z cukrzycą jeszcze korzystniejszą alternatywą będą jednak soki warzywne, które zazwyczaj mają niższy indeks glikemiczny niż owocowe i zawierają wiele przeciwutleniaczy. Do szczególnie polecanych należą soki na bazie selera naciowego, ogórka, warzyw kapustnych (np. jarmuż czy kapusta pekińska), natki pietruszki oraz pomidorów.
Źródło: pacjent.gov.pl, sadyogrody.pl