Apetyczne targi w Poznaniu
Prosto z pieca wyroby piekarnicze i cukiernicze, regionalne przysmaki, produkty mleczarskie, wędliny, zdrowa żywność, przyprawy, wina, wódki, likiery, a do tego najnowsze urządzenia, najlepsi kucharze i zapach świeżo parzonej kawy – tak smakowicie zapowiadają się targi Polgra-Food i Gastro Trendy, które w dniach 13-16 września zawładną podniebieniami odwiedzających.
Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food to największa w Polsce prezentacja oferty działających w branży spożywczej producentów, dystrybutorów, hurtowników i sprzedawców detalicznych. W gronie wystawców znajdują się również firmy oferujące produkty i usługi z zakresu wyposażenia sklepów, a także franczyzodawcy zainteresowani współpracą z polskimi przedsiębiorcami. Targi to jednak nie tylko wystawa, ale również bogaty program wydarzeń specjalnych.
Z myślą o handlu tradycyjnym przygotowano cykl konferencji zatytułowany ”Dwa dni dla dystrybucji”, To okazja do zapoznania się ze sposobami osiągania przewagi w biznesie na coraz bardziej konkurencyjnym rynku i skutecznym reakcjom na rosnące oczekiwania klientów. Najnowszym trendom oraz wymaganiom rynku w zakresie wyposażenia i aranżacji sklepów poświęcona będzie konferencja Zasady aranżacji i prowadzenia sklepów (14 września, godz. 10.00). Natomiast konferencja pt. Nowoczesna franczyza pozwoli zwyciężyć, a nie przetrwać (15 września, godz. 10.00) adresowana jest do wszystkich osób zainteresowanych tym rozwijającym się w Polsce systemem sprzedaży. Podczas spotkania poruszone zostaną m.in. tematy nowoczesnej aranżacji przestrzeni handlowej oraz wyboru i wdrożenia optymalnego modelu franczyzowego.
Aktualnym i ważnym w branży tematom poświęcone będą również panele dyskusyjne organizowane przez Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Wiedza o tym, jak prawidłowo znakować żywność, co powinno znaleźć się na etykiecie i jak ją czytać jest potrzebna nie tylko producentom, ale także konsumentom. Dlatego szczególnie interesująco z punktu widzenia obu tych grup zapowiada się panel pt. Informacje na etykietach produktów spożywczych - jakie i dla kogo? (14 września, godz. 10.00).
Smaki Regionów, czyli promocja żywności z certyfikatem
Samodzielnym wydarzeniem targowym w ramach Polagra-Food są Smaki Regionów - prezentacja regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności, która szturmem zdobywa podniebienia nie tylko Polaków, ale ma coraz większe szanse na sukces w Europie. Swoje unikatowe wyroby zaprezentują mali, lokalni przetwórcy i producenci. Zadaniem ekspozycji jest więc wspieranie rozwoju produkcji polskich produktów naturalnych i tradycyjnych, a także poprawianie ich konkurencyjności i promocji na rynkach Unii Europejskiej.
Gastro Trendy, czyli przyszłość gastronomii
Równolegle z Polagra-Food odbędą się Międzynarodowe Targi Gastronomii Gastro Trendy, podczas których zostaną zaprezentowane maszyny, urządzenia i produkty spożywcze dla gastronomii, wyposażenie lokali, sprzęt i oprogramowanie komputerowe, a także usługi w zakresie doradztwa technicznego i szkoleń. Program wydarzenia zostanie wzbogacony o modelowe realizacje obiektów oraz liczne pokazy, degustacje i konkursy.
Mistrzowie Kuchni w akcji
Według badań z roku na rok coraz więcej Polaków jada poza domem. To sprzyja powstawaniu nowych restauracji, a te już istniejące przechodzą metamorfozę, aby sprostać rosnącej konkurencji i gustom klientów. Dlatego wszyscy, którzy myślą o własnym lokalu powinni wziąć udział w pokazach, które odbędą się w ramach projektu Eksperci od Kuchni. Z tej okazji na przestrzeni 300 m² zaaranżowany zostanie wzorcowy, w pełni działający lokal gastronomiczny, składający się z kuchni i restauracji. Dzięki temu inwestorzy, restauratorzy szefowie kuchni oraz inne osoby zainteresowane gastronomią przez cztery targowe dni będą mogli przyglądać się jego funkcjonowaniu, próbować przygotowywanych na miejscu potraw i korzystać z porad ekspertów.
Kunszt kucharzy będzie można docenić także podczas Kulinarnego Pucharu Polski. Do rywalizacji stanie dziesięć dwuosobowych drużyn, które w ostatnim roku zwyciężyły w najlepszych kulinarnych imprezach w Polsce. Kto zdaniem jury najlepiej przygotował przystawkę z jesiotra i gruszki oraz danie główne na bazie gęsi i kaszy okaże się 14 września.
Sztuka parzenia kawy
Niektórzy bez małej czarnej nie wyobrażają sobie dnia. Czasami wystarczy zapach świeżo mielonej kawy, aby poczuć się lepiej. A jeśli jeszcze jest ona ładnie podana trudno się nie uśmiechnąć. Nic dziwnego, że pracownicy kawiarni z parzenia kawy uczynili sztukę i sposób na rywalizację o podniebienia klientów. Nie inaczej będzie podczas Olimpiady Kawy, podczas której najlepsi bariści w Polsce zmierzą się w czterech konkurencjach. Natomiast dla gości targowych pod szyldem Akademii Kawy odbędą się prezentacje na temat gatunków kawy, jej palenia, mielenia i parzenia oraz pokazy z udziałem polskich mistrzów.
Targi pomagają potrzebującym
Podczas pokazów piekarskich i cukierniczych oraz w trakcie prezentacji działania maszyn powstanie wiele pełnowartościowych produktów spożywczych. Nic jednak nie zostanie zmarnowane. Organizatorzy targów wraz z Bankiem Żywności prowadzić będą wśród wystawców zbiórkę produktów, które po zakończeniu wydarzenia zostaną przekazane najbardziej potrzebującym wielkopolskim organizacjom i instytucjom.
Szczegółowy program targów Polagra-Food i Gastro Trendy oraz wydarzeń im towarzyszących dostępny jest na stronie www.polagra-food.pl oraz www.gastrotrendy.pl
Kontakt dla mediów:
Anna Adamska, tel. 61 869 26 30, e-mail: anna.adamska@mtp.pl