Apetyczne targi w Poznaniu

Prosto z pieca wyroby piekarnicze i cukiernicze, regionalne przysmaki, produkty mleczarskie, wędliny, zdrowa żywność, przyprawy, wina, wódki, likiery, a do tego najnowsze urządzenia, najlepsi kucharze i zapach świeżo parzonej kawy – tak smakowicie zapowiadają się targi Polgra-Food i Gastro Trendy, które w dniach 13-16 września zawładną podniebieniami odwiedzających.

Ile będzie kosztował chleb?
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food to największa w Polsce prezentacja oferty działających w branży spożywczej producentów, dystrybutorów, hurtowników i sprzedawców detalicznych. W gronie wystawców znajdują się również firmy oferujące produkty i usługi z zakresu wyposażenia sklepów, a także franczyzodawcy zainteresowani współpracą z polskimi przedsiębiorcami. Targi to jednak nie tylko wystawa, ale również bogaty program wydarzeń specjalnych.

Z myślą o handlu tradycyjnym przygotowano cykl konferencji zatytułowany ”Dwa dni dla dystrybucji”, To okazja do zapoznania się ze sposobami osiągania przewagi w biznesie na coraz bardziej konkurencyjnym rynku i skutecznym reakcjom na rosnące oczekiwania klientów. Najnowszym trendom oraz wymaganiom rynku w zakresie wyposażenia i aranżacji sklepów poświęcona będzie konferencja Zasady aranżacji i prowadzenia sklepów (14 września, godz. 10.00). Natomiast konferencja pt. Nowoczesna franczyza pozwoli zwyciężyć, a nie przetrwać (15 września, godz. 10.00) adresowana jest do wszystkich osób zainteresowanych tym rozwijającym się w Polsce systemem sprzedaży. Podczas spotkania poruszone zostaną m.in. tematy nowoczesnej aranżacji przestrzeni handlowej oraz wyboru i wdrożenia optymalnego modelu franczyzowego.

Aktualnym i ważnym w branży tematom poświęcone będą również panele dyskusyjne organizowane przez Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego. Wiedza o tym, jak prawidłowo znakować żywność, co powinno znaleźć się na etykiecie i jak ją czytać jest potrzebna nie tylko producentom, ale także konsumentom. Dlatego szczególnie interesująco z punktu widzenia obu tych grup zapowiada się panel pt. Informacje na etykietach produktów spożywczych - jakie i dla kogo? (14 września, godz. 10.00).

Smaki Regionów, czyli promocja żywności z certyfikatem

Samodzielnym wydarzeniem targowym w ramach Polagra-Food są Smaki Regionów - prezentacja regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej żywności, która szturmem zdobywa podniebienia nie tylko Polaków, ale ma coraz większe szanse na sukces w Europie. Swoje unikatowe wyroby zaprezentują mali, lokalni przetwórcy i producenci. Zadaniem ekspozycji jest więc wspieranie rozwoju produkcji polskich produktów naturalnych i tradycyjnych, a także poprawianie ich konkurencyjności i promocji na rynkach Unii Europejskiej.

Gastro Trendy, czyli przyszłość gastronomii

Równolegle z Polagra-Food odbędą się Międzynarodowe Targi Gastronomii Gastro Trendy, podczas których zostaną zaprezentowane maszyny, urządzenia i produkty spożywcze dla gastronomii, wyposażenie lokali, sprzęt i oprogramowanie komputerowe, a także usługi w zakresie doradztwa technicznego i szkoleń. Program wydarzenia zostanie wzbogacony o modelowe realizacje obiektów oraz liczne pokazy, degustacje i konkursy.

Mistrzowie Kuchni w akcji

Według badań z roku na rok coraz więcej Polaków jada poza domem. To sprzyja powstawaniu nowych restauracji, a te już istniejące przechodzą metamorfozę, aby sprostać rosnącej konkurencji i gustom klientów. Dlatego wszyscy, którzy myślą o własnym lokalu powinni wziąć udział w pokazach, które odbędą się w ramach projektu Eksperci od Kuchni. Z tej okazji na przestrzeni 300 m² zaaranżowany zostanie wzorcowy, w pełni działający lokal gastronomiczny, składający się z kuchni i restauracji. Dzięki temu inwestorzy, restauratorzy szefowie kuchni oraz inne osoby zainteresowane gastronomią przez cztery targowe dni będą mogli przyglądać się jego funkcjonowaniu, próbować przygotowywanych na miejscu potraw i korzystać z porad ekspertów.

Kunszt kucharzy będzie można docenić także podczas Kulinarnego Pucharu Polski. Do rywalizacji stanie dziesięć dwuosobowych drużyn, które w ostatnim roku zwyciężyły w najlepszych kulinarnych imprezach w Polsce. Kto zdaniem jury najlepiej przygotował przystawkę z jesiotra i gruszki oraz danie główne na bazie gęsi i kaszy okaże się 14 września.

Sztuka parzenia kawy

Niektórzy bez małej czarnej nie wyobrażają sobie dnia. Czasami wystarczy zapach świeżo mielonej kawy, aby poczuć się lepiej. A jeśli jeszcze jest ona ładnie podana trudno się nie uśmiechnąć. Nic dziwnego, że pracownicy kawiarni z parzenia kawy uczynili sztukę i sposób na rywalizację o podniebienia klientów. Nie inaczej będzie podczas Olimpiady Kawy, podczas której najlepsi bariści w Polsce zmierzą się w czterech konkurencjach. Natomiast dla gości targowych pod szyldem Akademii Kawy odbędą się prezentacje na temat gatunków kawy, jej palenia, mielenia i parzenia oraz pokazy z udziałem polskich mistrzów.

Targi pomagają potrzebującym

Podczas pokazów piekarskich i cukierniczych oraz w trakcie prezentacji działania maszyn powstanie wiele pełnowartościowych produktów spożywczych. Nic jednak nie zostanie zmarnowane. Organizatorzy targów wraz z Bankiem Żywności prowadzić będą wśród wystawców zbiórkę produktów, które po zakończeniu wydarzenia zostaną przekazane najbardziej potrzebującym wielkopolskim organizacjom i instytucjom.

Szczegółowy program targów Polagra-Food i Gastro Trendy oraz wydarzeń im towarzyszących dostępny jest na stronie www.polagra-food.pl oraz www.gastrotrendy.pl

Kontakt dla mediów:
Anna Adamska, tel. 61 869 26 30, e-mail: anna.adamska@mtp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Od tego zależą ceny nagrobków. Właściciel zakładu ujawnia
Od tego zależą ceny nagrobków. Właściciel zakładu ujawnia
Jedna decyzja i emerytura będzie wyższa. ZUS potwierdza
Jedna decyzja i emerytura będzie wyższa. ZUS potwierdza
Ceny prądu zamrożone do końca roku. A co potem? Padła ważna deklaracja
Ceny prądu zamrożone do końca roku. A co potem? Padła ważna deklaracja