Bakterie E.coli w popularnej wodzie mineralnej. Wstrzymają produkcję?
Francuskie władze sanitarne zaleciły wstrzymanie produkcji wody Perrier z powodu wykrycia bakterii E. coli. O sprawie piszą francuskie media.
18.12.2024 | aktual.: 18.12.2024 11:03
Francuskie władze sanitarne wezwały do wstrzymania produkcji wody Perrier w zakładzie w Vergeze. Powodem są obawy związane z jakością wody i ryzykiem wirusowym. W kwietniu Nestle Waters wycofało z rynku prawie trzy miliony butelek po wykryciu bakterii E. coli.
Problemy z jakością wody
Raport Agencji Zdrowia Regionalnego w Oksytanii, skąd pochodzi woda, wskazuje na ryzyko stosowania zakazanych metod jej oczyszczania. Chociaż techniki te nie są niebezpieczne, są niedozwolone dla naturalnych wód mineralnych. Raport ujawniony przez "Le Monde" podkreśla ryzyko wirusowe dla konsumentów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rzeczniczka Nestle zapewnia, że raport jest wstępnym dokumentem i nie stanowi ostatecznej rekomendacji. Senator Antoinette Guhl podważa jakość wody Perrier, a senator Alexandre Ouizille oskarża władze o przyzwolenie na działania zagrażające zdrowiu publicznemu.
Przyszłość zakładu w Vergeze
Decyzja o przyszłości zakładu, zatrudniającego ok. tysiąc osób, zależy od lokalnej prefektury. Prefektura ma ogłosić werdykt w najbliższych miesiącach. Nestle Waters produkuje rocznie od 1,2 do 1,7 mld butelek wody Perrier.