Ceny polskiego mięsa pójdą do góry
Dziennik "Polska" pisze, że ceny polskiego mięsa mogą niebawem wzrosnąć, jeśli ustawa dotycząca zakazu używania pasz modyfikowanych genetycznie nie zostanie zmieniona. Gazeta podkreśla, że zagrożone są także setki tysięcy miejsc pracy.
18.06.2008 | aktual.: 18.06.2008 06:18
Jeżeli ustawa nie zostanie zmieniona, producenci od 12 sierpnia będą musieli całkowicie przerzucić się na droższe i trudno dostępne pasze niemodyfikowane. Jak twierdzą, doprowadzi to do wzrostu cen mięsa w Polsce i zdominowania rynku przez mięso z importu. Według prognoz Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej konsekwencją przestawienia polskiej produkcji drobiu i mięsa na pasze niemodyfikowane będzie wzrost cen mięsa o kilkanaście procent.
Dziennik "Polska" pisze, że niektóre zakłady mięsne zamierzają zmniejszyć produkcję mięsa w kraju na rzecz produktów przetworzonych z mięsa importowanego. Potencjalne kierunki importu to Brazylia i Niemcy, gdzie już teraz ze względu na silną złotówkę mięso częso kosztuje mniej niż w Polsce.
Dziennik pisze, że produkcja oparta na paszach jest tania, gdyż takie rośliny zdominowały globalny rynek. Aż 95 proc. produkowanej dziś soi, podstawowego składnika pasz, jest modyfikowane genetycznie.
Polecamy:
» Codzienny przegląd prasy ekonomicznej