Trwa ładowanie...
d3ybyo9

Ceny warzyw stabilizują się - ebronisze

11.8.Warszawa (PAP) - Zdaniem analityków rynku hurtowego warzyw i owoców portalu ebronisze.pl, pierwszy tydzień sierpnia charakteryzował się stabilnymi cenami większości...

d3ybyo9
d3ybyo9

11.8.Warszawa (PAP) - Zdaniem analityków rynku hurtowego warzyw i owoców portalu ebronisze.pl, pierwszy tydzień sierpnia charakteryzował się stabilnymi cenami większości warzyw.

"Jeżeli chodzi o segment warzywny, miniony tydzień upłynął raczej spokojnie, bez spektakularnych wahań cenowych. Wyjątkami były pomidory oraz, lokalnie, kalafiory" - napisano w analizie.

Zdaniem ekspertów portalu, w dniach 4-10 sierpnia, średnia cena pomidorów znajdowała się w trendzie spadkowym.

"Ceny pomidorów spadły o około 20 proc. w stosunku do wartości z 4 sierpnia" - napisano.

d3ybyo9

Jeżeli chodzi o kalafiory, to ich średnia cena spadała, lecz tempo spadku było mniejsze niż w końcówce lipca.

Ceny buraków, marchwi, ogórków gruntowych albo pozostały stałe albo tylko nieznacznie zmalały.

Natomiast, w pierwszym tygodniu sierpnia drożała cebula, co wynikało ze wzmożonego popytu, ale nie były to wzrosty dramatyczne.

OWOCE

Końcówka pierwszego tygodnia sierpnia przyniosła lekki wzrost cen skupu wiśni, podkreślają analitycy. Ceny tych owoców poruszają się w przedziale 0,60-0,80 zł/kg.

d3ybyo9

Na pierwszy plan wysuwa się, zdaniem ekspertów, skup jabłek.

"Za jabłko przemysłowe płacono w skupach 0,10-0,15 zł/kg, ale w poniedziałek 11 sierpnia ma być ogłoszony komunikat z rozmów sadowników i przetwórców dotyczący porozumienia w sprawie cen skupu jabłek" - napisali analitycy.

Cena deserowych jabłek odmiany Paulared, według notowań portalu, na początku tygodnia wynosiła 1,80-2 zł/kg i szybko spadła do poziomu 1 zł/kg. Odmiana Delicates pod koniec ubiegłego tygodnia miała cenę 1-1,50 zł/kg.

Analizy portalu ebronisze.pl zawierają notowania owoców i warzyw z pięciu największych rynków hurtowych w Polsce. (PAP)

bg/ asa/

d3ybyo9
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ybyo9