Trwa ładowanie...
d173ca5
żywność

Cukier już nie krzepi

Ze względu na wysokie ceny spożycie cukru w gospodarstwach domowych w Polsce spadło o prawie 10 proc. - wynika z badań Instytutu Ekonomiki i Gospodarki Żywnościowej, które przytacza "Gazeta Polska codziennie".
Share
Cukier już nie krzepi
Źródło: Jupiterimages
d173ca5

Powodem tego są ostre limity ograniczające produkcję cukru wprowadzone przez UE w obawie o jego nadprodukcję. Tymczasem popyt na cukier rośnie zarówno w kraju, jak i na rynkach zagranicznych, głównie dzięki branży spożywczej i farmaceutycznej.

Jednak do końca 2015 r. cukrownie w Polsce mogą produkować tylko 1,4 mln ton cukru. Limity te mogą być przedłużone do 2020 r., za czym opowiada się Ministerstwo Rolnictwa, naciskane przez cukrownie i plantatorów buraków, którzy chcą chronić się przed konkurencją.

Mimo ograniczeń w ubiegłym roku wyprodukowano w Polsce o 475 tys. ton więcej cukru niż wynosi limit i o 230 tys. ton więcej niż wynosi nasze spożycie. Zapasy te mogą jednak być sprzedane tylko za granicę. Gdyby skierować je na krajowy rynek, ceny cukru zapewne by spadły - czytamy w "Gazecie Polskiej codziennie".

Nie przepłacaj! Sprawdź ceny cukru w internecie!

d173ca5

Podziel się opinią

Share
d173ca5
d173ca5