Cukier wciąż drogi
W 2011 r. cukier kosztuje na krajowym rynku rekordowo dużo. Jego wysokie ceny utrzymają się przez trzeci kwartał br., spadek cen możliwy jest dopiero, gdy pojawi się cukier z nowej kampanii lub z importu - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki
W tym roku ceny cukru na krajowym rynku były rekordowo wysokie, zwłaszcza w jego pierwszych trzech miesiącach. Od kwietnia jego ceny trochę spadły, w tym szczególnie cukru przeznaczonego dla gospodarstw domowych - informuje Instytut w raporcie.
W maju ceny zbytu cukru paczkowanego spadły poniżej 3,5 zł/kg, tj. o 14 proc. w stosunku do kwietnia, a workowanego wzrosły o 4,6 proc. do 2,93 zł/kg. W handlu detalicznym w maju cukier staniał o 7,6 proc. do 4,63 zł/kg, ale był o 82 proc. droższy niż z maju poprzedniego roku.
W ocenie IERiGŻ, w tym sezonie całkowite zużycie w kraju wyniosło podobnie jak w latach poprzednich ok. 1 mln 600 tys. ton. Produkcja cukru w kampanii 2010/2011 wyniosła zaś 1 mln 433 tys. ton. To nie zaspakaja popytu wewnętrznego i powoduje, że konieczny był duży import. W skali całego 2011 r. ujemne saldo handlu zagranicznego cukrem prawdopodobnie wyniesie ok. 250 tys. ton.
Wysokie ceny cukru na świecie wpływają na poziom cen na krajowym rynku. Ceny eksportowe i importowe w marcu i kwietniu przekraczały poziom 610 euro za tonę.
O wysokich cenach cukru zdecydowały m.in. prognozy przewidujące mniejszą jego podaż np. w Brazylii. W lipcu br. ceny cukru surowego wzrosły do 620 USD za tonę, a cukru białego do 675 USD za tonę. Wzrost cen widoczny jest także w kontraktach terminowych, w których notowania cen cukru surowego na grudzień br. wynoszą 580 USD za tonę i cukru białego 630 USD za tonę i są o 5 proc. wyższe niż przed miesiącem.
Eksperci szacują, że w tym roku zbiory buraków cukrowych mogą wynieść ok. 10,5 mln t i umożliwią produkcję 1,50 -1,55 mln ton cukru.