Czekolada będzie dobrem luksusowym?
Ziarno kakaowe jest najdroższe od trzech lat. To oznacza, że czekolada będzie droższa - ostrzega
"Puls Biznesu".
18.08.2014 | aktual.: 18.08.2014 17:23
Preludium do zamieszania na rynku, widać już po firmie Mondelez International. Firma, do której należą takie marki jak Milka, Alpen Gold czy Prince Polo musiała obniżyć prognozę sprzedaży, a część sieci handlowych zrezygnowała ze sprzedaży jej droższych niż dotychczas produktów.
Podwyżki już zapowiedzieli giganci - Nestle i Mars Chocolate North America. Jak podaje "PB" za wszystkim stoją galopujące ceny ziarna kakaowego, które jest jednym z głównych składników czekolady.
Jeszcze na początku tego roku płacono za tonę 2709 dolarów. Dziś jest to już ponad 3200 dolarów. To cena najwyższa od trzech lat. A eksperci twierdzą, że to jeszcze nie jest koniec zwyżek.
Do renegocjacji kontraktów szykują się też polskie firmy. Wawel mówi "PB", że ich produkty podrożeją o 5 proc. Oznacza to, że cena tabliczki podskoczy o 10-20 groszy. Firma zapowiada, że można się spodziewać kolejnej podwyżki w ciągu półtora roku.
Z kolei Grupa Otmuchów twierdzi, że na razie cen nie będzie podnosić. Wszystko dlatego, że droższe ziarno kakaowe równoważy tańszy cukier.
Z kolei Witold Ziobrowski z Lotte Wedel twierdzi, że czekolada przestanie być dobrem masowym, a zacznie być luksusowym. W "PB" mówi, że dlatego warto zacząć dbać o markę i przyzwyczaić do niej klienta. Tylko w ten sposób będzie można przetrwać trudny okres.