Korea Północna twierdzi, że wyprodukowała likier, który nie wywołuje kaca
Według tygodnika sekretem likieru o nazwie Licor Koryo jest dodanie żeń-szenia wysokiej jakości oraz wykorzystanie prażonego, kleistego ryżu zamiast cukru.
19.01.2016 08:32
Północnokoreańskie władze twierdzą, że jedna ze stołecznych firm wyprodukowała napój alkoholowy, który dzięki specjalnej kombinacji składników nie wywołuje kaca - podał we wtorek portal NK News, specjalizujący się w wiadomościach z Korei Północnej.
Portal ten powołuje się na północnokoreański tygodnik "Pyongyang Times", jedyne anglojęzyczne czasopismo w kraju i pisze, że firmie spożywczej Taedonggang, z siedzibą w stolicy, "po wielu latach badań" udało się dokonać destylacji napoju.
Według tygodnika sekretem likieru o nazwie Licor Koryo jest dodanie żeń-szenia wysokiej jakości oraz wykorzystanie prażonego, kleistego ryżu zamiast cukru.
W artykule napisano, że eksperci i konsumenci bardzo doceniają miksturę z północnokoreańskiego, sześcioletniego żeń-szenia i prażonego ryżu, "gdyż jest delikatna i nie wywołuje kaca".
Jednak eksperci, z którymi rozmawiał portal NK News, wątpią, czy produkt faktycznie ma takie właściwości.
Korea Północna oraz jej południowy sąsiad od wieków przypisują żeń-szeniowi właściwości medyczne, a najbardziej cenione są gatunki rośliny uprawiane w okolicach miasta Kesong, na północ od granicy między krajami.
Zobacz także: Ceny piwa i wina pójdą w górę? To pomysł na walkę z pijącymi