Kryzys uderzył w restauracje? Poszedł zjeść. "Trochę się zszokowalem"
W Łebie turysta zapłacił zaskakująco niską kwotę za obiad dla trzech osób. W popularnej nadmorskiej miejscowości, w szczycie sezonu, rachunek wyniósł jedynie 62 zł. To dowód, że nawet w turystycznych kurortach można znaleźć przystępne cenowo lokale.
Wakacyjne wyjazdy często wiążą się z wysokimi kosztami, zwłaszcza w popularnych miejscowościach. Pan Adam doświadczył miłego zaskoczenia, płacąc za obiad w Łebie dla trzech osób jedynie 62 zł. To pokazuje, że nie zawsze musimy obawiać się paragonów grozy.
"Żona z Córką zamówiły makaron bolognese, ja ziemniaki zapiekane z jajkiem" - napisał turysta na Facebooku. - Trochę się zszokowalem, że nad morzem można ,,aż" tyle zapłacić za trzy obiady. Do jakości posiłków żadnych zastrzeżeń. Mój obiad bardzo smaczny, makaron ponoć też - dodał pan Adam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Turyści w restauracjach nad Bałtykiem. "Wybierają tańsze pozycje"
Restauratorzy muszą obniżać ceny
Przedstawiciele branży gastronomicznej w miejscowościach nadmorskich są zgodni - Polacy coraz częściej oszczędzają na posiłkach poza domem. - 70 proc. klientów zwraca uwagę na cenę i wybiera tańsze pozycje - mówił Wirtualnej Polsce właściciel punktu gastronomicznego w Mielnie.
Restauratorka z Sarbinowa dodawała, że jej lokal przygotował menu kawiarniane i desery, ale wiele rodzin je tylko obiad i szybko wychodzi.
Trent ten było widać już w ubiegłym roku. Jak pisaliśmy w WP Finanse, Polacy wybierając miejsce na nocleg, kierują się możliwością samodzielnego przygotowywania posiłków w tym miejscu. Aż 59 proc. badanych w ogólnopolskim badaniu Ariadna zgodziło się z tym stwierdzeniem, w tym 39 proc. zdecydowanie tak, a raczej tak 20 proc. Natomiast tylko 30 proc. na zadane pytanie odpowiedziało nie, w tym 21 proc. raczej nie, a 9 proc., zdecydowanie nie.