Polacy na wakacjach. Własny posiłek decyduje o wyborze miejsca

Polacy szukają oszczędności na wakacjach. Turyści narzekają na wysokie ceny w lokalach gastronomicznych. Zapytaliśmy Polaków, czy wybierając miejsce na nocleg, kierują się możliwością samodzielnego przygotowywania posiłków w tym miejscu. Oto jak odpowiedzieli.

Czy wybierając miejsce na nocleg, kierujesz się możliwością samodzielnego przygotowywania posiłków w tym miejscu?
Czy wybierając miejsce na nocleg, kierujesz się możliwością samodzielnego przygotowywania posiłków w tym miejscu?
Źródło zdjęć: © East News, WP Finanse
Michał Krawiel

05.07.2024 | aktual.: 05.07.2024 15:44

Ceny posiłków w miejscowościach turystycznych nie należą do najtańszych. Żeby znaleźć coś w przyzwoitej cenie, czasami trzeba się natrudzić. Dodatkowo w ostatnich latach inflacja mocno dała się Polakom we znaki. Co widać m.in. w zmianie nawyków konsumenckich polskich turystów nad Morzem Bałtyckim.

- Cofnęliśmy się do lat 90., bo wtedy to było powszechne, że całe rodziny wyjeżdżały nad morze, do kwater, a wyjście na rybę lub szaszłyk miało rangę wydarzenia, raz lub dwa w czasie całego pobytu. Wyżywienie trzeba było mieć własne i chyba idziemy trochę w tę stronę - mówił money.pl w czerwcu 2023 r. Dariusz Wojtal, prezes Polskiej Izby Turystyki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy wybierając nocleg, kierujesz się możliwością samodzielnego przygotowywania posiłków w tym miejscu?

Ogólnopolski panel badawczy Ariadna na zlecenie Wirtualnej Polski zapytał o to, czy wybierając miejsce na nocleg, badani kierują się możliwością samodzielnego przygotowywania posiłków w tym miejscu.

Jak odpowiedzieli respondenci? Aż 59 proc. odpowiedziała tak, w tym 39 proc. zdecydowanie tak, a raczej tak 20 proc. Natomiast tylko 30 proc. na zadane pytanie odpowiedziało nie, w tym 21 proc. raczej nie, a 9 proc., zdecydowanie nie. Trudno powiedzieć - odpowiedziało 11 proc. badanych.

Czy wybierając miejsce na nocleg, kierujesz się możliwością samodzielnego przygotowywania posiłków w tym miejscu?
Czy wybierając miejsce na nocleg, kierujesz się możliwością samodzielnego przygotowywania posiłków w tym miejscu?© Ogólnopolski Panel Badawczy Ariadna, WP Finanse

Trend pojawił się kilka lat temu

- Samodzielne przygotowanie posiłków na pewno jest trendem, który obserwujemy od kilku dobrych lat, wśród turystów, którzy planują nie tylko wakacje, ale też ferie zimowe, czy krótkie weekendowe wyjazdy. Istotny wpływ ma tu bez wątpienia cena. Samodzielne przygotowanie obiadu może być znacznie tańsze niż wyżywienie w restauracji, szczególnie w przypadku kilkuosobowej rodziny — komentuje badanie dla WP Finanse Karol Wiak z nocowanie.pl.

Jak dodaje, obiad dla czteroosobowej rodziny to często wydatek około 200 zł dziennie w popularnej restauracji. Za tę cenę, z powodzeniem można przygotować obiad w wynajętym domku, nawet na kilka dni. Istotne jest to, że coraz więcej obiektów noclegowych w Polsce daje możliwość skorzystania z tego typu udogodnienia.

W badaniu przeprowadzonym przez nocowanie.pl wśród turystów planujących wakacje, oprócz ceny pobytu (37 proc.) liczą się udogodnienia, w tym możliwość skorzystania z kuchni. Z takiej formy przygotowania posiłków zamierza skorzystać nieco ponad 20 proc. turystów.

Należy tu pamiętać o tym, by gotowanie nie zakłócało wypoczynku innym. Mam tu na myśli oczywiście intensywne zapachy, takie jak smażona ryba, czy długie przebywanie w kuchni – podsumowuje Wiak.

Badanie przeprowadzono na Ogólnopolskim Panelu Badawczym Ariadna metodą CAWI na ogólnopolskiej próbie liczącej N=1107 osób.

Michał Krawiel, dziennikarz WP Finansemoney.pl

Źródło artykułu:WP Finanse
wiadomościgospodarkaturystyka
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (47)