Kupiłeś mięso w Lidlu? Ważne ostrzeżenie GIS
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii salmonelli w jednej partii wołowego mięsa, które jest sprzedawane w Lidlu. Spożycie produktu grozi zatruciem pokarmowym.
Jak przekazał Główny Inspektorat Sanitarny, w wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie salmonelli w 3 z 5 próbek produktu wołowego mięsa mielonego. Ostrzeżenie dotyczy produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik o numerze partii 5508365 04011323 i terminie przydatności do spożycia: 27.09.2023.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Samorządy czekają na unijne pieniądze. "Musimy ryzykować"
GIS wycofuje produkt z Lidla
Producentem jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE. Wyprodukowano dla: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne.
GIS przekazał w komunikacie, że producent po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności Salmonelli w produkcie, we współpracy z dystrybutorem, rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku i podjął natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie nadzorujący producenta niezwłocznie po otrzymaniu informacji od Państwowej Inspekcji Sanitarnej podjął działania mające na celu ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa mielonego oraz ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności - wyjaśniono w komunikacie.
Salmonella. Jak objawia się zakażenie?
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu. Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.
Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.