Rekordowo tanie mleko w dyskoncie. Skąd taka cena?
Ceny nabiału w Polsce spadają do poziomów niewidzianych od lat. W sklepach pojawiają się promocje, które jeszcze niedawno wydawały się nierealne. Skąd tak duże obniżki i czy mogą się utrzymać? O to zapytaliśmy eksperta branży spożywczej.
Mleko za mniej niż 1,5 zł za karton? Jeszcze kilka tygodni temu nie do pomyślenia, a rok temu – zupełna fantastyka. Jak zauważa Rafał Mundry we wpisie, to cena niewidziana w Polsce w zasadzie od dekady. Średnia cena mleka Łowickiego według portalu dlahandlu.pl to 4,86 zł.
Ale jak widać na zdjęciach na portalu X, mleko w takiej cenie można kupić w jednym z polskich dyskontów. Co ciekawe, masło też można kupić już poniżej 4 zł – i to również robi wrażenie, bo wszyscy mamy w pamięci kostki za kilkanaście złotych.
Czy to chwilowa aberracja, czy też może początek jakiegoś trendu na rynku? Zapytaliśmy o to dyrektora generalnego Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzeja Gantnera.
Jego zdaniem ceny mleka i masła spadają głównie z powodu wojny cenowej między największymi sieciami handlowymi w Polsce. To produkty pierwszej potrzeby, dlatego sklepy wykorzystują je w walce o klientów, szczególnie przed okresem świątecznym. Dla producentów i przetwórców to zjawisko jest niekorzystne, bo koszty wytwarzania rosną. Dodatkowo na rynek wpływają zawirowania w eksporcie masła do USA oraz naturalne cykle nadprodukcji i spadków cen, które wynikają z globalnego charakteru handlu mlekiem i jego przetworami.
Zapukał do drzwi romskiej rodziny. Dostał wróżbę na całe życie
Niskie ceny mleka i masła się utrzymają?
- Wysokie ceny w poprzednim roku sprzyjały zwiększeniu produkcji tego surowca, a wzrost produkcji prowadzi do zwiększenia zapasów i stabilizacji cen, a w następnym kroku do ich spadku – to naturalny proces rynkowy trwający wiele miesięcy. Jednak obecnie zapasy nie wzrosły aż tak bardzo, żeby generować silne spadki cen. Te górki i dołki – tak samo, jak w przypadku wieprzowiny i wielu innych surowców rolnych – są naturalnymi cyklami występującymi w produkcji żywności – mówi WP Finanse Andrzej Gantner.
I dodaje, że zdarza się, iż takie wahania wynikają z różnych zakłóceń, na przykład przerw w łańcuchach dostaw lub niekorzystnych zjawisk pogodowych, takich jak susze prowadzące do niedoborów paszy dla krów. W takich sytuacjach wzrosty lub spadki cen mogą się pogłębiać, jednak w przypadku mleka obecnie nie widać niczego wyjątkowego.
Ekspert zwraca też uwagę na to, że mleko jako takie można przerabiać na wiele produktów, w tym na masło, ale również na serwatkę, mleko w proszku i wiele innych. Produktem ubocznym przy produkcji masła jest mleko odtłuszczone, które przerabia się na mleko w proszku.
Stosunek pomiędzy zapasami tych produktów ma duży wpływ na poziomy cen na rynku mleczarskim. To także gra kilku innych dodatkowych czynników związanych z popytem i podażą, nie tylko na poziomie samej produkcji mleka – podsumowuje wiceprezes, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Michał Krawiel, dziennikarz WP Finanse i money.pl