Nabiał pod lupą inspektorów

Masło zafałszowane tłuszczem roślinnym, kropelki wody w miksach i margarynach - między innymi takie nieprawidłowości wykryli podczas kontroli pracownicy inspekcji jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

Nabiał pod lupą inspektorów
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

06.05.2009 08:32

12 partii przetworów mlecznych miało nieprawidłowy smak, niejednolitą barwę, a także zawierało liczne kropelki wody. W przypadku dwóch partii masła za mało było tłuszczu mlecznego, a za dużo wody. 6 partii masła było natomiast zafałszowane tłuszczami roślinnymi.

Inspektorzy handlowi z Łodzi wykryli z kolei niedozwolone sterole roślinne w maśle ekstra w przypadku wyrobów Zakładu Mleczarskiego z Łukowa oraz Masmal z Warlubia. Obie sprawy trafiły do właściwych prokuratur rejonowych. Prokuratura z Warlubia odmówiła wszczęcia postępowania, natomiast trzem pracownikom z Łukowa zostały postawione zarzuty fałszerstwa składu.

Zgodnie ze znowelizowaną ustawą o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, maksymalna kara dla producentów, którzy notorycznie fałszują skład żywności wynosi 10 proc. ubiegłorocznego przychodu. Uniemożliwienie przeprowadzenia kontroli może skończyć się karą w wysokości dwudziestokrotności przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia.

Alicja Zboińska
POLSKA Dziennik Łódzki

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)