Ostrzeżenie GIS. Papryka słodka konserwowa z niezadeklarowanymi konserwantami
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że dwutlenk siarki nie został odnotowany na etykiecie produktu "Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym", a jego spożycie może wywołać reakcję alergenną. Dotyczy to osób, które zmagają się z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny.
Ostrzeżenie dotyczy produktu o numerze partii: 23.02.2020 i takiej samej dacie ważności. Jego producentem jest firma Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki.
Spółka zapewnia, że z pojawieniem się dwutlenku siarki w papryce nie ma nic wspólnego. Jednocześnie firma współpracuje z kontrolerami w celu wyjaśnienia, jak alergen się w nim znalazł.
Zobacz "Czy to się opłaca": Które czekoladki najbardziej przypominają "Ptasie mleczko"? Wielki test
GIS informuje, że zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) we wskazanym produkcie utrzymuje się na poziomie 16 ± 2 mg/kg.
To kolejne ostrzeżenie GIS-u. W ostatnich dniach Inspektorat ostrzegał m.in. o kawałkach szkła znalezionych w bulionie oraz o obecności salmonelli w pieprzu mielonym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl