Trwa ładowanie...
d3nqkch

Ostrzeżenie GIS. Papryka słodka konserwowa z niezadeklarowanymi konserwantami

Państwowa Inspekcja Sanitarna znalazła dwutlenek siarki (E 220) w papryce słodkiej konserwowej producenta Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki. Ten alergen, choć może zagrażać zdrowiu, nie jest jednak wyszczególniony na etykiecie produktu.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Tak wygląda papryka, przed którą ostrzega GIS.
Tak wygląda papryka, przed którą ostrzega GIS. (Materiały prasowe, Fot: Główny Inspektorat Sanitarny)
d3nqkch

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że dwutlenk siarki nie został odnotowany na etykiecie produktu "Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym", a jego spożycie może wywołać reakcję alergenną. Dotyczy to osób, które zmagają się z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny.

Ostrzeżenie dotyczy produktu o numerze partii: 23.02.2020 i takiej samej dacie ważności. Jego producentem jest firma Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki.

Spółka zapewnia, że z pojawieniem się dwutlenku siarki w papryce nie ma nic wspólnego. Jednocześnie firma współpracuje z kontrolerami w celu wyjaśnienia, jak alergen się w nim znalazł.

d3nqkch

Zobacz "Czy to się opłaca": Które czekoladki najbardziej przypominają "Ptasie mleczko"? Wielki test

GIS informuje, że zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) we wskazanym produkcie utrzymuje się na poziomie 16 ± 2 mg/kg.

To kolejne ostrzeżenie GIS-u. W ostatnich dniach Inspektorat ostrzegał m.in. o kawałkach szkła znalezionych w bulionie oraz o obecności salmonelli w pieprzu mielonym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3nqkch

Podziel się opinią

Share

d3nqkch

d3nqkch