Trwa ładowanie...

Ostrzeżenie GIS. Papryka słodka konserwowa z niezadeklarowanymi konserwantami

Państwowa Inspekcja Sanitarna znalazła dwutlenek siarki (E 220) w papryce słodkiej konserwowej producenta Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki. Ten alergen, choć może zagrażać zdrowiu, nie jest jednak wyszczególniony na etykiecie produktu.

Ostrzeżenie GIS. Papryka słodka konserwowa z niezadeklarowanymi konserwantamiŹródło: Materiały prasowe, fot: Główny Inspektorat Sanitarny
d1t1ld1
d1t1ld1

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że dwutlenk siarki nie został odnotowany na etykiecie produktu "Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym", a jego spożycie może wywołać reakcję alergenną. Dotyczy to osób, które zmagają się z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny.

Ostrzeżenie dotyczy produktu o numerze partii: 23.02.2020 i takiej samej dacie ważności. Jego producentem jest firma Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki.

Spółka zapewnia, że z pojawieniem się dwutlenku siarki w papryce nie ma nic wspólnego. Jednocześnie firma współpracuje z kontrolerami w celu wyjaśnienia, jak alergen się w nim znalazł.

Zobacz "Czy to się opłaca": Które czekoladki najbardziej przypominają "Ptasie mleczko"? Wielki test

GIS informuje, że zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) we wskazanym produkcie utrzymuje się na poziomie 16 ± 2 mg/kg.

To kolejne ostrzeżenie GIS-u. W ostatnich dniach Inspektorat ostrzegał m.in. o kawałkach szkła znalezionych w bulionie oraz o obecności salmonelli w pieprzu mielonym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1t1ld1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1t1ld1