Ostrzeżenie GIS. Papryka słodka konserwowa z niezadeklarowanymi konserwantami
Państwowa Inspekcja Sanitarna znalazła dwutlenek siarki (E 220) w papryce słodkiej konserwowej producenta Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki. Ten alergen, choć może zagrażać zdrowiu, nie jest jednak wyszczególniony na etykiecie produktu.
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że dwutlenk siarki nie został odnotowany na etykiecie produktu "Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym", a jego spożycie może wywołać reakcję alergenną. Dotyczy to osób, które zmagają się z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny.
Ostrzeżenie dotyczy produktu o numerze partii: 23.02.2020 i takiej samej dacie ważności. Jego producentem jest firma Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki.
Spółka zapewnia, że z pojawieniem się dwutlenku siarki w papryce nie ma nic wspólnego. Jednocześnie firma współpracuje z kontrolerami w celu wyjaśnienia, jak alergen się w nim znalazł.
Zobacz "Czy to się opłaca": Które czekoladki najbardziej przypominają "Ptasie mleczko"? Wielki test
GIS informuje, że zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) we wskazanym produkcie utrzymuje się na poziomie 16 ± 2 mg/kg.
To kolejne ostrzeżenie GIS-u. W ostatnich dniach Inspektorat ostrzegał m.in. o kawałkach szkła znalezionych w bulionie oraz o obecności salmonelli w pieprzu mielonym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl