Pięć nietypowych piw z całego świata

Jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznych smaków piwa, a na świecie istnieje przecież wiele oryginalnych gatunków złotego trunku. Poniżej przedstawiamy kilka nietypowych piw smakowych, których (z jednym wyjątkiem) nie znajdziecie w polskich sklepach, a które są popularne na świecie.

Pięć nietypowych piw z całego świata
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

30.06.2011 | aktual.: 30.06.2011 14:06

Jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznych smaków piwa, a na świecie istnieje przecież wiele oryginalnych gatunków złotego trunku. Poniżej przedstawiamy kilka nietypowych piw smakowych, których (z jednym wyjątkiem) nie znajdziecie w polskich sklepach, a które są popularne na świecie.

1. *Zimowe piwo z wiśni*

Piwo Lambic to chluba Belgów. Jest to jedno z niewielu piw na świecie powstających w wyniku spontanicznej fermentacji, a jego prawie 500-letnia historia sięga małej wsi Lembeek, położonej nad rzeką Senną. Tylko tutaj bowiem występuje unikalna bakteria, która odpowiada za niezwykłość piwa Lambic, nadając mu lekko wytrawny smak i charakterystyczną kwaskowatość.

Piwo może być warzone tylko zimą – od października do maja, gdyż tylko wtedy w powietrzu znajduje się odpowiednia liczba bakterii, a fermentacja trwa od roku do trzech lat. Przez kolejne trzy lata piwo jest przechowywane w dębowych beczkach, często wraz z owocami. Owocowe odmiany piwa Lambic cieszą się ogromną popularnością, a największą sławę zyskała odmiana Lambic Kriek.

Lambic Kriek to piwo z dodatkiem wiśni, które słynie ze swojego ciemno-różowego koloru i gęstej piany. Jego smak jest łagodny, lekko kwaskowaty, z wyraźnym słodkim wiśniowym posmakiem. Dzięki długiemu procesowi dojrzewania, jest ono mocno gazowane i orzeźwiające.

We flamandzkim dialekcie wyraz Kriek oznacza odmianę ciemno-czerwonej wiśni. Legenda głosi, że piwo Kriek pojawiło się w okresie wypraw krzyżowych. Kiedy młody krzyżowiec powrócił z długiej wyprawy do Flandrii, do młodego piwa dodał wiśni – otrzymany ciemno-czerwony napój miał symbolizować krew Chrystusa.

Z biegiem czasu technologia produkcji tego piwa została udoskonalona, a jako podstawa piwa Kriek zaczęło służyć piwo Lambic – w ten właśnie sposób narodziło się piwo Lambic Kriek.

2. *Radler*

Co piją Niemcy, kiedy mają ochotę napić się czegoś owocowego, orzeźwiającego i o niedużej zawartości alkoholu? Sięgają wtedy po piwo typu Radler – mieszankę jasnego piwa i orzeźwiającej lemoniady.

Oprócz nazwy Radler, w Niemczech i Austrii możemy także spotkać się z nazwą Alterwasser. Natomiast w krajach anglosaskich mieszanka piwa i lemoniady znana jest pod nazwą shandy, we Francji i Włoszech- panache, a w Hiszpanii jest to clara lub xampu. Radler popularny jest zresztą nie tylko w Europie – coraz większe uznanie zdobywa także w Azji.

Od niedawna to oryginalne piwo produkowane jest również w Polsce. Cooler Natural Radler zawiera 45 proc. piwa oraz 55 proc. naturalnej lemoniady. Podany w mocno schłodzonej postaci, doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Sprzedawany jest w półlitrowej puszce utrzymanej w delikatnej żółto-zielonej tonacji.

Legenda głosi, że receptura Radlera została wymyślona w 1922 r. przez właściciela gospody „Kugleralm”. Kiedy na początku XX wieku wycieczki rowerowe zyskały na popularności, Franze Xaver Kugler postanowił sfinansować ścieżkę rowerową prowadzącą do jego lokalu. Ścieżka cieszyła się bardzo dużym powodzeniem i pewnego letniego dnia do jego gospody zapukało 13 tys. spragnionych orzeźwienia rowerzystów! Niestety Kugler nie był przygotowany na taką liczbę klientów – miał za mało piwa. Zmieszał więc złoty trunek z lemoniadą w proporcji 50:50 i serwował klientom jako specjalny napój dla rowerzystów. Stąd też wzięła się nietypowa nazwa piwa – Radler to po niemiecku rowerzysta.

Połączenie piwnej goryczki i delikatnego owocowego smaku stało się na tyle popularne, że aktualnie w Niemczech, piwa typu Radler stanowią 50 proc. ogólnego spożycia piwnych mieszanek.

3. *Piwo o smaku bananów*

Bananowe piwo wywodzi się z Afryki, jest tam jednym z najpopularniejszych gatunków. W oryginalnej afrykańskiej wersji jest ono wyjątkowo mocne, zawiera średnio 28 proc. alkoholu. Niestety – nie jest dostępne poza Afryką.

Jednak dla tych, którzy są ciekawi oryginalnego połączenia smaków mamy dobre wieści – piwo o smaku bananów można znaleźć także w Europie. Wells - największy rodzinny brytyjski browar od lat produkuje popularne na Wyspach Banana Bread Beer. W skład napoju, poza standardowymi składnikami, takimi jak chmiel i słód, wchodzą także banany, sfermentowany sok bananowy oraz sorgo. Piwo zawiera 5,2 proc. alkoholu, a więc „trochę” mniej niż wersja afrykańska

Etykieta Banana Bread Beer nie kłamie: brytyjscy piwowarzy sprowadzają statki pełne bananów, by to piwo o nietypowym czerwonym odcieniu zyskało owocowy smak i aromat. Ma ono także wyraźny orzechowy posmak i doskonale komponuje się ze stoutem (popularne w Wielkiej Brytanii i Irlandii ciemne piwo z dodatkiem słodu karmelowego).

Smak bananowego piwa doceniają nie tylko zwykli konsumenci, ale i piwni eksperci. Piwo było wielokrotnie nagradzane, między innymi tytułem “Beer of The Festival” w trakcie Londyńskiego Festiwalu CAMRA w 2002 roku.

4. *Piwo z nutą pikanterii *

Chili Beer to pikantne piwo z niewielkiego miasteczka Cave Creek w Arizonie – warzone na gorącej pustyni, w otoczeniu kaktusów, grzechotników i kojotów. Produkowane od 1989 r., zdążyło podbić serca fanów piwa całym świecie. W każdej butelce Chili Beer znajduje zielona papryczka chili, co dodaje piwu pikanterii. Jednak nie trzeba się obawiać: chili w żaden sposób nie zabija zapachu i smaku prawdziwego piwa – wszystkie składniki są tutaj idealnie wyważone.

Chili Beer to klasyczny lekki lager. Jego smak to mieszanka charakterystycznej pikanterii papryczki chili oraz – co ciekawe – słodkiej kukurydzy. Pomimo zalet smakowych, piwa tego nie można pić w zbyt dużych ilościach. Jedna lub dwie butelki w zupełności wystarczą – żołądek niezbyt dobrze znosi większą ilość kapsaicyny z papryczek chilli. To piwo jest zdecydowanie hot!

5. *Ananasowe piwo z Chin*

Przeglądając piwną ofertę Państwa Środka, możemy być nieco zaskoczeni. Podstawowe chińskie piwo to jasny lager, ponieważ w Chinach, podobnie jak w całej Azji, dominują niemiecko-czeskie tradycje piwne. Rzadko można tu spotkać piwa ciemne i mocne. Jednak pod względem odmian smakowych, Chińczycy nie mają sobie równych. Produkują wiele nietypowych odmian piwa, a jedną z nich jest ananasowe Pineapple Beer od Yanjing Beer Group – firmy, która słynie z produkcji oryginalnych piw smakowych.

Yanjing Pineapple Beer jest produkowane z dodatkiem słodkiego syropu z ananasa i naturalnego ananasowego miąższu. Jest słodkie, lekkie i delikatne. Ma wyraźny ananasowy smak z lekką, miodową nutą w tle i prawie niewyczuwalną chmielową goryczkę. Pachnie słodko i kwiatowo, jak na ananasowe piwo przystało. Przez mężczyzn może być uznane za nieco zbyt słodkie, ale Chinki za nim przepadają. Sprzedawane jest w puszce ozdobionej rysunkiem ananasa, nie do przegapienia na sklepowej półce.

smakpiwohandel
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)