ycipk-3xbloq

Polacy pokochali domowe przetwory

Jak wykazał sondaż przeprowadzony TNS, wśród Polaków nie ginie tradycja robienia domowych przetworów. Nasze spiżarnie przed każdą zimą zapełniają się słoikami z rozmaitą zawartością
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Polacy pokochali domowe przetwory
(© Africa Studio)
ycipk-3xbloq

.

Masowe przygotowywanie przetworów kojarzy się z czasami komunizmu, gdy Polacy nie mogli liczyć na dobrze zaopatrzone sklepy. Teraz sklepowe półki uginają się od rozmaitych produktów spożywczych, ale dalej lubimy przygotować coś sami. 57 procent Polaków ankietowanych przez TNS przyznało, że robi przetwory na zimę – w tym 70 proc. mieszkańców wsi i 48 proc. mieszkańców miast.

TNS zapytał Polaków, jakie przetwory są najbardziej popularne u nich w kuchni. „Zdecydowanym zwycięzcą są ogórki kiszone – wskazuje na nie prawie dziewięciu na dziesięciu respondentów (89 proc), w których domach robi się „słoiki na zimę”. Wysoko w rankingu są także dżemy, konfitury, powidła (66 proc.), marynowane grzyby (63 proc.) i kompoty (55 proc). Kapustę kisi natomiast co trzeci Polak robiący przetwory na zimę (32 proc).”

ycipk-3xbloq

Zdecydowana większość ankietowanych (80 proc.) jest przekonana, że domowe wyroby są lepsze od tych kupionych w sklepach.

Polub WP Finanse
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-3xbloq

ycipk-3xbloq
ycipk-3xbloq