Polacy pokochali domowe przetwory
Jak wykazał sondaż przeprowadzony TNS, wśród Polaków nie ginie tradycja robienia domowych przetworów. Nasze spiżarnie przed każdą zimą zapełniają się słoikami z rozmaitą zawartością
26.10.2014 | aktual.: 26.10.2014 09:54
.
Masowe przygotowywanie przetworów kojarzy się z czasami komunizmu, gdy Polacy nie mogli liczyć na dobrze zaopatrzone sklepy. Teraz sklepowe półki uginają się od rozmaitych produktów spożywczych, ale dalej lubimy przygotować coś sami. 57 procent Polaków ankietowanych przez TNS przyznało, że robi przetwory na zimę – w tym 70 proc. mieszkańców wsi i 48 proc. mieszkańców miast.
TNS zapytał Polaków, jakie przetwory są najbardziej popularne u nich w kuchni. „Zdecydowanym zwycięzcą są ogórki kiszone – wskazuje na nie prawie dziewięciu na dziesięciu respondentów (89 proc), w których domach robi się „słoiki na zimę”. Wysoko w rankingu są także dżemy, konfitury, powidła (66 proc.), marynowane grzyby (63 proc.) i kompoty (55 proc). Kapustę kisi natomiast co trzeci Polak robiący przetwory na zimę (32 proc).”
Zdecydowana większość ankietowanych (80 proc.) jest przekonana, że domowe wyroby są lepsze od tych kupionych w sklepach.