Polacy polubili eleganckie lokale
W Polsce rośnie liczba restauracji. Branża notuje ogromne zainteresowanie zagranicznych inwestorów. Nie ustają spekulacje o przejęciu sieci kawowej Coffeeheaven - pisze "Rzeczpospolita".
Polacy jadają poza domem w coraz lepszych warunkach. Rośnie liczba restauracji, a spada budek, kiosków i barów – wynika z najnowszych danych GUS o lokalach gastronomicznych w 2007 roku.
Polecamy: » Poradnik emigranta » Najnowsze wiadomości z kraju i świata » Codzienny przegląd prasy ekonomicznej src="http://www.money.pl/u/money_chart/graphchart_ns.php?ds=1485298860&de=1485385140&sdx=0&i=&ty=1&ug=1&s%5B0%5D=USDPLN&colors%5B0%5D=%230082ff&fg=1&tid=0&fr=1&w=300&h=140&cm=0&lp=1"/>src="http://www.money.pl/u/money_chart/graphchart_ns.php?ds=1485298860&de=1485385140&sdx=0&i=&ty=1&ug=1&s%5B0%5D=EURPLN&colors%5B0%5D=%230082ff&fg=1&tid=0&fr=1&w=300&h=140&cm=0&lp=1"/>src="http://www.money.pl/u/money_chart/graphchart_ns.php?ds=1485298860&de=1485385140&sdx=0&i=&ty=1&ug=1&s%5B0%5D=CHFPLN&colors%5B0%5D=%230082ff&fg=1&tid=0&fr=1&w=300&h=140&cm=0&lp=1"/>
Bary, nie tylko kawowe, to najliczniejsza grupa wśród lokali gastronomicznych, których w Polsce jest prawie 89 tysięcy. Według najnowszych danych GUS tworzą one 43 procent całej branży. Ich liczba jednak spada (o 3,3 proc. w minionym roku), podobnie jak kiosków gastronomicznych i stołówek. Rośnie natomiast liczba restauracji z pełną obsługą – w ubiegłym roku przybyło ich ponad 650, czyli o ponad 6 proc. Restauratorzy uważają, że ten trend się utrzyma.
_ Polacy chcą jadać w coraz lepszych lokalach, więc spada liczba barów i budek, z których wychodzi się z przysłowiową bułą w łapie _ – mówi „Rz” Kornel Drozdowski, prezes zarządu PolRest, znanego z sieci Rooster. Polacy coraz chętniej też jadają poza domem i wydają na to coraz więcej pieniędzy. W 2007 r. przychody branży gastronomicznej wzrosły o 7,7 proc. (przed rokiem 6 proc.), do 20,22 mld złotych.
Więcej na ten temat w "Rzeczpospolitej".