Polska wieprzowina na chińskich stołach

Polscy przedsiębiorcy mają szansę podbić największy rynek wieprzowiny na świecie. W Pekinie podpisano protokół, który przybliża polskich przedsiębiorców z branży mięsnej do wejścia na chiński rynek.

Polska wieprzowina na chińskich stołach
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Minister rolnictwa Marek Sawicki poinformował, że podpisanie protokołu stanowi ostatni krok na drodze do eksportu polskiej wieprzowiny do Chin. - Umowa, którą podpisujemy, daje nam szansę na to, żeby nasi przedsiębiorcy na podobnych warunkach co przedsiębiorcy z państw unijnych mogli ze swoimi produktami wchodzić na rynek chiński - powiedział minister Sawicki precyzując, że chodzi o mięso wieprzowe.

Szef resortu rolnictwa dodał, że w ciągu najbliższych trzech lat w Szanghaju będą prezentowane polskie produkty spożywcze. - Na wniosek władz Szanghaju chcemy wynająć powierzchnię wystawienniczo-dystrybucyjną. Bez tej umowy nasza oferta byłaby uboższa - ocenił Marek Sawicki.

Chiny są największym konsumentem mięsa wieprzowego na świecie, w Polsce natomiast jest go za dużo. Polskie mięso jest także tańsze w porównaniu z mięsem sprzedawanym w Chinach średnio 20 procent.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)