Polskie mięso trafi do Chin
Gigantyczny azjatycki rynek stanie wkrótce otworem dla wybranych
polskich zakładów mięsnych, zapowiada "Puls Biznesu".
Gigantyczny azjatycki rynek stanie wkrótce otworem dla wybranych polskich zakładów mięsnych, zapowiada "Puls Biznesu".
Siedem polskich zakładów otrzyma wkrótce zezwolenie na bezpośredni eksport do Chin, wynika z nieoficjalnych informacji, jakie gazeta uzyskała ze źródeł zbliżonych do polskiej delegacji pod przewodnictwem prezydenta Komorowskiego, która niedawno zakończyła wizytę w tym kraju.
W szczęśliwej siódemce znalazł się jeden zakład drobiarski i sześciu producentów mięsa czerwonego. Główny Inspektorat Weterynarii nie udziela na razie informacji w tej sprawie, tłumacząc, że musi zaczekać na formalne potwierdzenie ze strony chińskiej.
Jak podaje "Puls Biznesu", o zdobycie uprawnień do eksportu na rynek chiński ubiegały się m.in. zakłady należące do firm Łmeat-Łuków, Pini Polonia, Sokołów, PKM Duda, Animex i Indykpol.