Trwa ładowanie...
pieczywo
13-11-2012 16:20

Producenci: spożycie pieczywa w Polsce spada

Spożycie pieczywa w Polsce drastycznie spada - ocenia Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych. Według organizacji statystyczny Polak w 2011 roku zjadł ok. 54 kg pieczywa - to o 4 proc. mniej niż w 2010 r. i aż o 43 kg mniej niż 20 lat temu.

Producenci: spożycie pieczywa w Polsce spadaŹródło: Jupiterimages
demymqx
demymqx

Jak powiedział we wtorek na konferencji prasowej kierujący Agencją Rynku Rolnego Lucjan Zwolak, spadek spożycia chleba nie jest związany "całkowicie" ze spadkiem spożycia produktów zbożowych. - Następuje zmiana struktury spożycia. Chleb zastępowany jest przez inne produkty zbożowe - dodał.

Według Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, powodem spadku spożycia chleba są także rosnące ceny pieczywa oraz coraz niższa jego jakość. Polacy spożywają także niewielkie ilości zdrowego pieczywa z pełnego przemiału, np. chleba razowego czy typu graham. Produkcja tych wyrobów w naszym kraju nie przekracza jednak 4 proc. Dla porównania w Niemczech stanowi ona ok. 20 proc. ogólnej produkcji, w Szwecji i Norwegii - 15 proc.

- Chcemy, aby ta tendencja się odwróciła - podkreślił członek zarządu PZPRZ Piotr Doligalski.

Dodał, że organizacja ta od 2010 roku prowadzi liczne kampanie edukujące konsumentów i promocję spożycia produktów zbożowych z mąki pełnego przemiału. Działania finansowane są z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, opierają się na spotkaniach z konsumentami m.in. podczas targów spożywczych i dożynek. Organizowane są także specjalne szkolenia dla piekarzy.

demymqx

Dyrektorka departamentu promocji i komunikacji w ministerstwie rolnictwa Anita Szczykutowicz powiedziała, że w Polsce powstaje coraz więcej lokalnych inicjatyw mających na celu promocję zdrowej, polskiej, tradycyjnej żywności. Przypomniała też o resortowym programie Poznaj Dobrą Żywność. - Mimo niewielkich środków - 1,5 mln zł - wielu producentów chce posiadać ten prestiżowy znak - dodała. Poinformowała także, że według przeprowadzonych przez ministerstwo badań, znak ten rozpoznawalny jest już przez ok. 25 proc. polskiego społeczeństwa.

- Dla konsumentów najważniejsza jest informacja o walorach zdrowotnych danych produktów - zaznaczyła Szczykutowicz.

Obecna na konferencji dr inż. Ewa Sicińska z Katedry Żywienia Człowieka SGGW zachęcała do spożywania produktów pełnoziarnistych. Powiedziała, że spożywanie w ciągu dnia już trzech produktów pełnoziarnistych wpływa na realną poprawę naszego zdrowia i samopoczucia. - Produkty pełnoziarniste zawierają o 80 proc. więcej błonnika i o ok. 75 proc. więcej innych prozdrowotnych składników, m.in. witamin i minerałów, w porównaniu do zwykłego pieczywa - dodała.

Przekonywała, że chleb oraz inne produkty pełnoziarniste zapobiegają wielu chorobom, np. serca, niedokrwieniu, cukrzycy II stopnia, otyłości czy niektórym nowotworom. - Na podstawie analizy ponad 60 badań stwierdzono, że osoby, które spożywają od trzech do pięciu porcji produktów pełnoziarnistych dziennie, w porównaniu do osób, które wcale tych produktów nie jedzą bądź jedzą je, ale w niewielkim stopniu, ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe obniżyło się o 21 proc., cukrzycy II stopnia o 6 proc., obserwowano też mniejszy przyrost masy ciała - powiedziała.

demymqx

Proponowała, aby do codziennej diety wprowadzić na śniadanie np. owsiankę, na drugie śniadanie - grahamkę, na obiad - kaszę, a na kolację chleb razowy.

Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych jest organizacją branżową istniejącą od 1998 roku, zrzeszającą rolników indywidualnych oraz zrzeszenia rolników. Celem Związku jest dbanie o interesy polskich rolników, reprezentacja wspólnych stanowisk na arenie krajowej oraz podczas spotkań grup roboczych przy UE.

demymqx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
demymqx