Producenci żywności zapłacą mniejszy podatek za darowane produkty
Producenci żywności zapłacą mniejszy podatek
VAT za darowane produkty. Będzie on naliczany od przecenionej
wartości chleba czy kiełbasy przekazywanej dla organizacji
charytatywnych. Przedsiębiorcy boją się jednak, że kontrola
podatkowa będzie mogła zakwestionować ich przeceny - pisze
"Dziennik Polski".
25.09.2007 | aktual.: 25.09.2007 06:18
Poprawka przegłosowana w Sejmie ma zachęcić producentów do przekazywania żywności na rzecz organizacji pożytku publicznego. Do tej pory od darowanych produktów, które mają krótki termin ważności, wadliwe opakowanie lub napisy w obcym języku, był naliczany taki sam podatek VAT, jak od pełnowartościowej żywności sprzedanej w sklepie. _ Te przepisy powodowały, że przedsiębiorcom taniej wychodziło zutylizować jedzenie niż oddać je biednym _ - mówi Beata Ciepła, dyrektor Banku Żywności w Krakowie.
_ Obniżenie kosztów darowizn to pozytywny sygnał dla przedsiębiorców. Zanim jednak zaczniemy zachęcać producentów do przekazywania darowizn i prowadzić akcję edukacyjną oczekujemy dokładnej interpretacji nowych przepisów od Ministerstwa Finansów _ - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Znowelizowana ustawa czeka na podpis prezydenta. _ Gdy wejdzie w życie, w przypadku ewentualnych niejasności podatnicy będą mogli - zgodnie z ordynacją podatkową - wystąpić o wydanie indywidualnej interpretacji podatkowej _ - wyjaśnia Katarzyna Krawczyk z Ministerstwa Finansów. Ogólne wytyczne, na które liczą producenci żywności nie są przygotowywane.
Podatek VAT od żywności podstawowej (chleb, nabiał) wynosi 7%, a np. od słodyczy 22%. Dla przedsiębiorcy produkt, którego nie uda się sprzedać często ma wartość równą zeru. Producenci obawiają się jednak, że dokumenty przekazania żywności o bardzo niskiej wartości nie będą akceptowane przez urzędy skarbowe. (PAP)