Poprawka przegłosowana w Sejmie ma zachęcić producentów do przekazywania żywności na rzecz organizacji pożytku publicznego. Do tej pory od darowanych produktów, które mają krótki termin ważności, wadliwe opakowanie lub napisy w obcym języku, był naliczany taki sam podatek VAT, jak od pełnowartościowej żywności sprzedanej w sklepie. _ Te przepisy powodowały, że przedsiębiorcom taniej wychodziło zutylizować jedzenie niż oddać je biednym _ - mówi Beata Ciepła, dyrektor Banku Żywności w Krakowie.
_ Obniżenie kosztów darowizn to pozytywny sygnał dla przedsiębiorców. Zanim jednak zaczniemy zachęcać producentów do przekazywania darowizn i prowadzić akcję edukacyjną oczekujemy dokładnej interpretacji nowych przepisów od Ministerstwa Finansów _ - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Znowelizowana ustawa czeka na podpis prezydenta. _ Gdy wejdzie w życie, w przypadku ewentualnych niejasności podatnicy będą mogli - zgodnie z ordynacją podatkową - wystąpić o wydanie indywidualnej interpretacji podatkowej _ - wyjaśnia Katarzyna Krawczyk z Ministerstwa Finansów. Ogólne wytyczne, na które liczą producenci żywności nie są przygotowywane.
Podatek VAT od żywności podstawowej (chleb, nabiał) wynosi 7%, a np. od słodyczy 22%. Dla przedsiębiorcy produkt, którego nie uda się sprzedać często ma wartość równą zeru. Producenci obawiają się jednak, że dokumenty przekazania żywności o bardzo niskiej wartości nie będą akceptowane przez urzędy skarbowe. (PAP)