Rosja zmniejsza import żywności
Rosja w najbliższych latach zamierza zmniejszać ilość importowanej żywności. Nowa minister rolnictwa Rosji chce, aby w ciągu 3-4 lat rosyjskie mięso i mleko docierało do 85 procent odbiorców na rynku.
19.06.2009 | aktual.: 19.06.2009 10:58
Minister Jelena Skrynnik w wywiadzie dla gazety "Komsomolskaja Prawda" poinformowała, że temu celowi będzie służyć polityka celna i zmniejszanie kwot na import mięsa.
Rosyjscy producenci dostaną wsparcie finansowe w wysokości 74 miliardów rubli, czy około 7,5 miliarda złotych na dokończenie rozpoczętych budów obór.
Minister zapewniła, że ograniczanie importu będzie przebiegało płynnie, aby nie zakłócić sytuacji na rynku żywności.
Gazeta informuje, że obecnie Rosja importuje około 50 procent owoców, warzyw i mleka w proszku oraz 40 procent soli, cukru, wołowiny i ryb. Importowane mięso wieprzowe i drobiowe zajmuje ponad jedną trzecią rosyjskiego rynku.