Salmonella w gorczycy. GIS ostrzega

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące przyprawy marki Prymat. W torebkach białej gorczycy znaleziono salmonellę.

Salmonella w gorczycy. GIS ostrzega
Źródło zdjęć: © 123RF
Witold Ziomek

15.07.2019 | aktual.: 15.07.2019 21:17

"Badanie produktu 'Gorczyca biała cała', 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022 w laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykazało obecność Salmonella Typhimurium w 4 z 5 badanych próbkach produktu. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego" - czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Producent feralnej partii przyprawy, firma Prymat, poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców przyprawy zakażonej salmonellą i zwróciła się z prośbą o wstrzymanie sprzedaży.

Obraz
© GIS

"Firma Prymat Sp. z o.o. zaprasza wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie" - czytamy w komunikacie zamieszczonym na stronie GIS.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

gospodarkawiadomościgis
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (4)