Trwa ładowanie...
d43cy38
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.
drób

Spożywamy coraz więcej drobiu

Statystyczny Polak w 2015 r. skonsumował 28,3 kg mięsa drobiowego - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zdaniem Instytutu, w 2016 r. nasze uwielbienie do białego mięsa jeszcze wzrośnie.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Spożywamy coraz więcej drobiu
(WP.PL, Fot: Pixabay.com/Domena publiczna)
d43cy38

Eksperci z IERiGŻ przewidują, że w tym roku każdy z nas zje średnio ok. 28,8 kg drobiu, czyli o kolejne 1,8 proc. więcej niż w poprzednim roku.

"Naszym zdaniem większa podaż mięsa wieprzowego na rynku nie jest wystarczającym czynnikiem dla odwrócenia długotrwałej wzrostowej tendencji spożycia mięsa drobiowego, które zachowało wysoką konkurencyjność cenową i ma przewagę w kategoriach komfortu przygotowania kulinarnego. Tym bardziej, że według danych o spożyciu bezpośrednim za trzy kwartały 2015 roku, nastąpił wzrost konsumpcji drobiu o 1,3 proc." - napisano w komentarzu.

Jednocześnie Instytut przewiduje, że konsumpcja mięsa czerwonego, w tym wieprzowiny, będzie się zmniejszać.

d43cy38
d43cy38

d43cy38