W '09 żywność zdrożeje o 2,5‑3 proc. rdr, a w I półroczu '10 o 1‑1,5 proc.- IERiGŻ

10.12. Warszawa (PAP) - W całym 2009 r. ceny żywności wzrosną o 2,5-3 proc., natomiast w I półroczu 2010 r., w porównaniu do grudnia 2009 r. żywność zdrożeje o 1-1,5 proc. - ocenia...

10.12. Warszawa (PAP) - W całym 2009 r. ceny żywności wzrosną o 2,5-3 proc., natomiast w I półroczu 2010 r., w porównaniu do grudnia 2009 r. żywność zdrożeje o 1-1,5 proc. - ocenia Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

"Szacujemy, że na koniec 2009 r. ceny żywności wzrosną o 2,5-3,0 proc. rdr" - powiedziała Świetlik podczas czwartkowej konferencji w Instytucie Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktury.

"W 2009 r. popyt na żywność mierzony realną wartością wydatków gospodarstw domowych będzie na takim samym poziomie jak w roku ubiegłym. Między innymi z tego powodu nie ma przesłanek do wzrostu cen żywności" - dodała.

Zdaniem Świetlik w I półroczu 2010 r., w porównaniu do grudnia 2009 r., żywność może być jednak droższa o 1-1,5 proc.

"W I połowie 2010 r. dynamika cen żywności będzie niższa niż w I połowie 2009 r. Na koniec pierwszego półrocza przyszłego roku ceny żywności mogą być wyższe o 1-1,5 proc. w porównaniu do grudnia 2009 r." - powiedziała.

"Za sprawą wzrostu produkcji trzody chlewnej będą spadać ceny wieprzowiny i z tego samego powodu drób również będzie tańszy. Natomiast droższe mogą być ziemniaki i warzywa oraz nieznacznie wzrosną ceny produktów mleczarskich" - dodała. (PAP)

zaj/ gor/

Źródło artykułu:PAP
finansedługinflacja

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)