W 2010 r. planowana jest prywatyzacja Krajowej Spółki Cukrowej

W 2010 roku Krajowa Spółka Cukrowa zakończy proces restrukturyzacji i będzie mogła przystąpić do prywatyzacji, zapowiedział wiceminister skarbu Adam Leszkiewicz.

W 2010 roku Krajowa Spółka Cukrowa zakończy proces restrukturyzacji i będzie mogła przystąpić do prywatyzacji, zapowiedział wiceminister skarbu Adam Leszkiewicz.

Będzie to tzw. prywatyzacja pracowniczo-plantatorska, skierowana do pracowników spółki oraz rolników współpracujących z nią.

Wczoraj na posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa Leszkiewicz powiedział, że przyszły rok będzie optymalnym terminem rozpoczęcia prywatyzacji ze względu na dobre wyniki finansowe osiągnięte w roku obrotowym 2008/2009 (od 1 października 2008 r. do końca września 2009 r.).

Według danych resortu skarbu, w zakończonym już roku obrotowym KSC uzyskała zysk ze sprzedaży w wysokości ponad 341 mln zł, podczas gdy rok wcześniej stratę ponad 154 mln zł. Zysk netto wyniósł prawie 367,5 mln zł, a rok wcześniej była to strata w wysokości 177 mln zł. W tym czasie spółka sprzedała 485 tys. ton cukru.

Zdaniem wiceministra, na tak dobre wyniki wpłynęły m.in. niższe koszty wytwarzania, wzrost cen cukru, przychody ze sprzedaży zbędnego majątku oraz przychody z tzw. Pomocy restrukturyzacyjnej. Chodzi o unijne pieniądze za zmniejszenie produkcji cukru wskutek realizacji reformy rynku cukru w UE.

Jak zapewnił prezes KSC Marcin Kulicki, w tym sezonie spółka będzie starała się nadal obniżać koszty produkcji, a także pozbyć się niepotrzebnego majątku cukrowni wyłączonych z produkcji. Planowane są także inwestycje, m.in. modernizacja magazynów i systemów cieplnych oraz nakłady na ochronę środowiska.

Prezes zapewnił, że KSC chce rozwijać produkcję w swoich cukrowniach, tak by w 2014 roku mogła ona zwiększyć produkcję cukru. KSC może wyprodukować o 10-20 proc. więcej cukru przy tym samym potencjale produkcyjnym, jeżeli będzie miała zapewniony surowiec. KSC jest jednym z 5 producentów cukru na polskim rynku. Jej udział w rynku wynosi 36,5 proc. Cukier jest wytwarzany w 7 cukrowniach. W tym roku kampania rozpoczęła się na początku września i zakończy się w pierwszej dekadzie stycznia 2010 roku. Według szacunków, firma wyprodukuje ok. 600 tys. ton cukru, z czego 550 tys. ton przeznaczone będzie na rynek krajowy.

Źródło: PAP (JS)

Wybrane dla Ciebie
Biedronka zmienia godziny otwarcia. Ważny komunikat dla klientów
Biedronka zmienia godziny otwarcia. Ważny komunikat dla klientów
Kurierzy DPD oburzeni. Chodzi o pracę w Wigilię
Kurierzy DPD oburzeni. Chodzi o pracę w Wigilię
Boom na nieruchomości w Hiszpanii. Polacy otarli się o rekord
Boom na nieruchomości w Hiszpanii. Polacy otarli się o rekord
Podwyżka o 900 proc. O takie kwoty wzrosną ceny napojów od 1 stycznia
Podwyżka o 900 proc. O takie kwoty wzrosną ceny napojów od 1 stycznia
Kupiłeś rower po okazyjnej cenie? Możesz mieć kłopot
Kupiłeś rower po okazyjnej cenie? Możesz mieć kłopot
Kupowali leki i sprzedawali drożej za granicą. Jest akt oskarżenia
Kupowali leki i sprzedawali drożej za granicą. Jest akt oskarżenia
Studniówka 2026. Zawrotne koszty imprezy. Tyle kosztuje "talerzyk"
Studniówka 2026. Zawrotne koszty imprezy. Tyle kosztuje "talerzyk"
Wysłała ptaka pocztą. Nie przeżył. Prokuratura chce kary dla 49-latki
Wysłała ptaka pocztą. Nie przeżył. Prokuratura chce kary dla 49-latki
Wcześniejsza emerytura dla tej grupy? "Pominięto nas"
Wcześniejsza emerytura dla tej grupy? "Pominięto nas"
Żabka przebiła Biedronkę i Lidla. Oto nowa propozycja dla klientów oddających butelki
Żabka przebiła Biedronkę i Lidla. Oto nowa propozycja dla klientów oddających butelki
Bank w Danii radzi, by wypłacać gotówkę. Podali kwotę
Bank w Danii radzi, by wypłacać gotówkę. Podali kwotę
Mały handel wymiera? Z ulic zniknęło tysiące sklepów
Mały handel wymiera? Z ulic zniknęło tysiące sklepów