Wózki dla spożywki

Specyfika branży spożywczej, wymagająca zachowania szczególnych rygorów higienicznych, wpływa na dobór wózków transportowych wykorzystywanych w zakładach produkcyjnych i magazynach. Kryterium doboru środka transportu jest również charakterystyka przyszłego miejsca pracy.

Parametrami wpływającymi na dobór wózków transportowych do obsługi firm z sektora spożywczego są rodzaj napędu oraz materiał, z jakiego wykonany jest pojazd.
_ Do pracy przy produkcji żywności zalecane są wózki widłowe wykonane ze stali nierdzewnej lub ocynkowanej _ - mówi Nina Jędrzejewska z Jungheinrich Polska. _ Stal szlachetna gwarantuje bowiem najwyższy poziom higieny, a ponadto zabezpiecza wózki przed korozją. _

Producenci przyznają, że co prawda wózki wykonane ze stali nierdzewnej są znacznie droższe, jednak biorąc pod uwagę jej trwałość, jest ona w efekcie najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem.
_ Jungheinrich oferuje szereg wózków widłowych wykonanych ze stali nierdzewnej lub ocynkowanej, np. ręczny wózek paletowy AM 2200, wózek unoszący z dyszlem EJE czy wózek podnośnikowy z dyszlem EJC _ - wylicza Nina Jędrzejewska.

Specjaliści przestrzegają jednak, aby dobierać inne rozwiązania w przypadku pojazdów wykorzystywanych bezpośrednio przy produkcji żywności i do obsługi zaplecza magazynowego.
_ W magazynie wyrobów gotowych mogą pracować wózki widłowe ze stali konstrukcyjnej _ - mówi przedstawicielka Jungheinrich. _ Najważniejszym aspektem jest w tym przypadku rodzaj napędu. W hali magazynowej produktów spożywczych zastosowanie ma tylko i wyłącznie czysty napęd akumulatorowy. _

W zależności od typu magazynu i wysokości składowania Jungheinrich proponuje dwa rodzaje urządzeń - czołowe wózki widłowe o maksymalnej wysokości podnoszenia 7 m i wózki typu Reach Truck, z maksymalną wysokością podnoszenia do 12 m. Jak informuje nas Nina Jędrzejewska, wózki Reach Truck są produkowane także w wersji chłodniczej, a ogrzewana kabina pozwala na użytkowanie tych pojazdów w niskich temperaturach, czyli np.w mroźniach.

Przemysław Uklejewski, marketing manager marki Nissan Forklift, radzi, by obsługę sektora spożywczego powierzyć zasilanym elektrycznie wózkom podnośnikowym i unoszącym.
_ Pracują one w technologii prądu zmiennego Ac, co oznacza chociażby mniejsze zużycie energii w trakcie jazdy _ - mówi Przemysław Uklejewski. _ Innymi ich zaletami są zwrot energii w czasie opuszczania masztu i brak kosztów serwisu wynikający z prostoty budowy silnika bezszczotkowego i zabudowanego szczelnie. Charakteryzują się one odpornością na kurz oraz zawilgocenie. _

Wózki transportowe do obsługi placówek z sektora spożywczego powinny być także dostosowane do pracy w warunkach chłodniczych, nawet do temperatury -35 st. C. Aleksandra Zyber-Osytek z firmy Elektroprogram, dystrybutora niemieckiej firmy Clark, proponuje do obsługi sektora spożywczego wózki czołowe o napędzie elektrycznym, o udźwigu od 1,3 do 8 t, wózki techniki magazynowej typu bocznego - reach truck od 1,4 do 2 t oraz paletowe elektryczne od 1 do 3 t z możliwością podnoszenia do 4,7 m.
_ Proponowane wózki wyposażamy w kabiny, osprzęt dodatkowy, np. przesuwy boczne, pozycjonery wideł, bezśladowe ogumienie, chwytaki _ - wymienia nasza rozmówczyni. *Transport czy składowanie? *

Wybierając wózek do obsługi obiektów produkcyjnych, handlowych i magazynowych, należy również odpowiedzieć na pytanie, czy pojazd będzie służył do transportu czy do składowania produktów na regałach. Nina Jędrzejewska z Jungheinrich Polska radzi, by kolejnym krokiem było określenie, jakiej wielkości towar będzie przewożony, jakiej długości trasy przejazdowe są do pokonania oraz jakie ilości towaru trzeba transportować w jednostce czasu.
_ Przy wyborze dostawcy należy kierować się jego renomą, jakością produktów i liczbą punktów handlowoserwisowych _ - wskazuje przedstawicielka Jungheinrich. _ Tylko znany producent lub jego bezpośrednie przedstawicielstwo jest w stanie dostarczyć nowoczesny, ergonomiczny i wydajny sprzęt oraz zapewnić profesjonalną obsługę serwisową. _

Dobrze rozwinięta sieć oddziałów i punktów serwisowych gwarantuje, że w wypadku awarii urządzenia, pomoc nadejdzie możliwie jak najszybciej.
_ Nasz technik zjawia się na miejscu w ciągu czterech godzin od zgłoszenia problemu _- zapewnia Nina Jędrzejewska. _ Wszyscy serwisanci są wyposażeni w mobilne warsztaty i nowoczesny sprzęt, który umożliwia szybkie postawienie diagnozy i naprawę wózka widłowego jeszcze tego samego dnia. _

Ważne jest także zapewnienie profesjonalnego doradztwa na etapie doboru wózków do danej placówki. Przemysław Uklejewski z Nissana zwraca uwagę, że rozwiązania powinny spełniać wymogi takich parametrów, jak odległość transportowa, waga ładunku, liczba przewożonych palet w jednym kursie czy poziom składowania i kompletowania palety.
_ Wózki powinny być nie tylko dobrane optymalnie kosztowo, ale i pod kątem bezpieczeństwa i wygody pracy _ - przestrzega przedstawiciel Nissana.

Do kryteriów decydujących o doborze konkretnego rozwiązania Aleksandra Zyber-Osytek dodaje również szerokości korytarza roboczego obiektu, rodzaj podłoża, temperaturę panującą w hali oraz specyfikę towaru. Dlatego też przy wyborze sprzętu magazynowego najlepiej zdać się na fachową pomoc, a rozwiązanie powinno być wynikiem wizyty doradcy na miejscu przyszłej pracy wózków.

_ Niestety, czasami klienci próbują samodzielnie wybrać wózek widłowy, bazując na własnym doświadczeniu czy intuicji _- przestrzega Nina Jędrzejewska. _ W efekcie może się okazać, że zakupiony wózek jest niewłaściwie dobrany do specyfiki pracy i nie spełnia swojego zadania. Innym, poważnym błędem jest niesprawdzenie gabarytów pojazdu. Zdarzają się sytuacje, że wózek jest za szeroki i nie mieści się w korytarzu roboczym albo jest za wysoki i nie przejeżdża przez bramę wjazdową _.

Przedstawicielka Jungheinrich wskazuje również na doświadczenia z producentami żywności, którzy próbują zaoszczędzić, kupując wózki wykonane ze stali konstrukcyjnej.

Należy jednak pamiętać, że jest to niezgodne z wymogami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Ponadto tego typu inwestycja jest tylko pozornie oszczędna.
_ Wózki pracujące przy produkcji żywności każdego dnia są narażone na działanie kwasów, wilgoci, chemikaliów _- mówi Nina Jędrzejewska. _ Jeśli do tego dojdą zadrapania lakieru i zaniedbania spowodowane niewłaściwą obsługą, to pojazdy w błyskawicznym tempie zostaną "doprowadzone do ostateczności" i trzeba będzie je wymienić, znacznie wcześniej niż zakładano. _

Również Przemysław Uklejewski zalicza do najczęstszych błędów popełnianych przy wyborze wózków transportowych dla sektora kierowanie się niską ceną zakupu.

Tymczasem korzystniej jest spotkać się z doradcą w celu dokładnego wymierzenia powierzchni do pracy wózka oraz określenia specyfiki przyszłego miejsca funkcjonowania pojazdów.
_ Nasi klienci wiedzą, że jakość ma godziwą cenę i przynosi im wymierne zyski dzięki wnikliwej analizie potrzeb robionej przed zaoferowaniem im odpowiedniego wózka _ - mówi przedstawiciel Nissana. _ A przecież zakup to dopiero początek współpracy. _

Aleksandra Zyber-Osytek z firmy Elektroprogram do najczęściej popełnianych błędów w eksploatacji wózków zalicza niepoprawne użytkowanie i konserwację baterii w wózku elektrycznym. Często nieprawidłowości występują także podczas doboru pojazdu, kiedy inwestor błędnie oceni szerokość, długość lub wysokość wózka.
_ Należy pamiętać, że w magazynach przeważają wąskie korytarze i małe promienie skrętu _ - przypomina przedstawicielka dystrybutora Clark. - Przestrzegam również przed użytkowaniem wózków standardowych w chłodni.

Jarosław Maślanek

Wybrane dla Ciebie

Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Nocowali pod sklepem, żeby zdobyć te produkty. Ikea zabiera głos
Nocowali pod sklepem, żeby zdobyć te produkty. Ikea zabiera głos
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Pięć zawodów przyszłości. Ci pracownicy mają być rozchwytywani
Pięć zawodów przyszłości. Ci pracownicy mają być rozchwytywani
Dramatyczna sytuacja na rynku ziemniaków. "Są sprzedawane za bezcen"
Dramatyczna sytuacja na rynku ziemniaków. "Są sprzedawane za bezcen"
Te naczynia z Pepco groźne dla zdrowia. Kupiłeś? Zniszcz lub zwróć
Te naczynia z Pepco groźne dla zdrowia. Kupiłeś? Zniszcz lub zwróć
Nastolatek wyłudził 600 tys. zł. Zakładał garnitur i udawał adwokata
Nastolatek wyłudził 600 tys. zł. Zakładał garnitur i udawał adwokata
Podhalański Patrol Budowlany. Tak walczą z patodeweloperką w Zakopanem
Podhalański Patrol Budowlany. Tak walczą z patodeweloperką w Zakopanem
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Problemy giganta. Makro zamyka cztery hale w Polsce
Problemy giganta. Makro zamyka cztery hale w Polsce
Już omijają nowe prawo. Były radny zrobił akcje w markecie
Już omijają nowe prawo. Były radny zrobił akcje w markecie