Trwa ładowanie...

Zdrowe odżywianie w szkołach. Trwają konsultacje społeczne

Do 11 sierpnia trwają konsultacje społeczne w sprawie realizacji programu mleko, owoce i warzywa w szkole. Nowy program obejmie w Polsce ok. 1,9 mln dzieci z klas I-V szkół podstawowych.

Zdrowe odżywianie w szkołach. Trwają konsultacje społeczneŹródło: Shutterstock.com
d4ianbd
d4ianbd

W roku szkolnym 2017/2018 po raz pierwszy zostanie uruchomiony nowy program dla szkół - "Mleko w szkole" oraz "Owoce i warzywa w szkole". Poprzez dostarczanie do szkół owoców i warzyw oraz mleka i jego przetworów promowany będzie wśród dzieci zdrowy styl życia i odżywiania się.

Łączny unijny budżet na realizację powyższego programu dla UE-28 wynosi w skali roku szkolnego 250 mln euro, z czego dla Polski na rok szkolny 2017/2018 przeznaczono ok. 26 mln euro. Ze środków unijnych na dostawy owoców i warzyw ma być przeznaczone ok. 15 mln euro (66 mln zł), a nieco ponad 11 mln euro na dostarczanie mleka. (48 mln zł). Ponadto na realizację dostaw owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych do szkół podstawowych przewidziano z budżetu krajowego 128 mln zł, po 64,5 mln zł na każdy komponent.

W minionym roku szkolnym, program "Mleko w szkole" obejmował m.in. uczniów klas I-VI szkół podstawowych, w sumie uczestniczyło w nim 2,6 mln dzieci. Budżet wynosił 161 mln zł. Z programu "Owoce i warzywa w szkole" korzystały dzieci z klas I-III (1,5 mln uczniów), a budżet wynosił 83 mln zł.

Zobacz też: Mieszkanie+. Gdzie, kiedy i dla kogo?

Warunkiem uczestnictwa w programie dla szkół jest przygotowanie przez państwa członkowskie strategii dotyczącej realizacji tego programu do roku szkolnego 2022/2023. W pracach tych uczestniczą przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia oraz Instytutu Żywności i Żywienia.

d4ianbd

Zakłada się, że nowy program szkolny obejmie w Polsce ok. 1,9 mln dzieci z klas I-V szkół podstawowych. Według wskazań naukowych jest to grupa wiekowa najbardziej podatna na kształtowanie wzorów zachowań.

Dzieci będą dostawać produkty przez 10 wybranych tygodni w każdym z semestrów. Do szkół trafi 12 porcji jabłek, 5 gruszek, 2 śliwek, po 1 porcji soku owocowego i warzywnego, 7 porcji marchwi, 5 - rzodkiewek, 2 papryki słodkiej, 4 pomidorów, 3 porcje kalarepy. W drugim semestrze śliwki zostaną zastąpione przez truskawki.

Jeżeli chodzi o produkty mleczne to przewidziane jest przekazanie szkołom 27 porcji mleka białego (po 0,25 l), 3 porcje jogurtu naturalnego, 4 kefiru naturalnego oraz 3 porcje twarożku. W drugim semestrze dzieci dostaną te same produkty, ale troszkę w innych proporcjach.

W sumie w trakcie roku szkolnego uczniowie otrzymają bezpłatnie 84 porcje różnorodnych owoców i warzyw, w tym soków oraz 74 porcje mleka i przetworów mlecznych.

Ministerstwo rolnictwa zadeklarowało, iż będzie zabiegać o zwiększenie środków z budżetu krajowego na następne lata szkolne. W opinii mleczarzy, w tym roku szkolnym budżet na dostawy produktów mleczarskich jest za mały.

Za realizację tego programu odpowiada Agencja Rynku Rolnego, później zaś zadania te przejmie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

d4ianbd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ianbd