Ziemniaki pod lupą inspektorów

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki kontroli jakości ziemniaków dostępnych w polskich sklepach.

Ziemniaki pod lupą inspektorów
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

17.03.2011 | aktual.: 17.03.2011 15:17

Podczas kontroli sprawdzono jakość handlową ziemniaków konsumpcyjnych u przedsiębiorców zajmujących się obrotem, składowaniem lub konfekcjonowaniem (w tym paczkowaniem) tych produktów oraz zbadano ziemniaki pod względem obecności organizmów genetycznie modyfikowanych.

W toku kontroli kwestionowano przede wszystkim jakość handlową ziemniaków jadalnych ze względu na ich niewłaściwe oznakowanie. Partie niespełniające wymagań odnośnie znakowania stanowiły 29% wszystkich partii objętych kontrolą w tym zakresie.

W odniesieniu do pozostałych wymagań jakości handlowej ziemniaków, o których mowa w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 października 2003 roku w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej ziemniaków, nie wniesiono zastrzeżeń. Wszystkie partie ziemniaków jadalnych były dobrej jakości, bulwy spełniały wymagania odnośnie wielkości, były czyste, zdrowe i odpowiednio rozwinięte.

Porównując wyniki przedmiotowej kontroli z kontrolą przeprowadzoną w II kwartale 2008 roku odnotowano wzrost nieprawidłowości w zakresie znakowania konfekcjonowanych produktów. Jednakże w odniesieniu do pozostałych wymagań jakościowych, dotyczących ziemniaków konsumpcyjnych stwierdzono poprawę.

Jednak warto zauważyć, że kontrola z 2010 roku odbyła się bezpośrednio po zbiorach, a kontrolowane jednostki dysponowały produktami prawie wyłącznie z upraw krajowych, podczas gdy w roku 2008 na stanie magazynowym kontrolowanych jednostek odnotowano liczniejszy i bardziej zróżnicowany asortyment, tj. ziemniaki jadalne i ziemniaki wczesne pochodzące z Polski oraz innych państw członkowskich Unii Europejskiej, a także z państw trzecich.

żywnośćkontrolaziemniaki
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)