Chleb ideał. Oto jak kupić najlepszy do święconki

Wybór odpowiedniego chleba na Wielkanoc to nie tylko kwestia smaku, ale i tradycji. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podpowiada, na co zwrócić uwagę przy zakupie pieczywa, aby było zdrowe i zgodne z naszymi oczekiwaniami.

Jak wybrać dobry chleb?
Jak wybrać dobry chleb?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chleb od wieków jest podstawowym elementem diety w wielu kulturach, w tym w Polsce. Jego obecność w wielkanocnym koszyku ma nie tylko znaczenie religijne, ale także kulturowe. Jak informuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, przy wyborze chleba warto zwrócić uwagę na rodzaj mąki użytej do wypieku. Chleb pszenny może zawierać niewielki dodatek mąki żytniej i odwrotnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Czy jajek na Wielkanoc zabraknie? Sprzedawcy: "Już brakuje"

Ważnym aspektem jest skład chleba. Do jego wypieku wystarczą mąka, woda, sól oraz zakwas lub drożdże. Pieczywo pełnoziarniste, bogate w błonnik i witaminy, wypiekane jest z ciemnej mąki zawierającej całe ziarno. Z kolei pieczywo białe powstaje z oczyszczonej mąki, głównie skrobi. Nie zawsze ciemny kolor chleba oznacza jego wyższą wartość odżywczą, gdyż może być uzyskany dzięki dodatkom takim jak słód jęczmienny.

Ciasto mrożone czy nie?

Konsumenci powinni również zwrócić uwagę na to, czy pieczywo nie zostało wyprodukowane z ciasta mrożonego. Informacje o składzie i pochodzeniu chleba powinny być dostępne zarówno w piekarniach, jak i sklepach. Nazwa opisowa chleba wskaże rodzaje użytych mąk, co jest istotne dla świadomego wyboru.

Źródło artykułu:WP Finanse
wiadomościgospodarkazakupy

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)