Coraz więcej oszukanych wędlin

Pogarsza się jakość wędlin produkowanych w Polsce. "Dziennik Gazeta Prawna" przytacza dane Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, z których wynika, że blisko 18 procent skontrolowanych wędlin z mięsa czerwonego w 108 masarniach miało inny skład niż deklarowany. To prawie 13 procent więcej niż w końcu 2008 roku.

Coraz więcej oszukanych wędlin
AFP/Paola Messana

02.11.2011 07:57

W wędlinach stwierdzono obecność znacznie większej ilości wody niż deklarowana, za dużą zawartość tłuszczu, i to nawet w produktach z wyższej półki czy też obecność niedeklarowanych surowców mięsnych, takich jak najgorsze mięso - oddzielone mechanicznie, czyli mielone chrząstki i skóra.

Na etykietach producenci wydłużali też termin przydatności do spożycia wędlin, nawet o kilkanaście dni.

Według ekspertów, coraz gorsza jakość wędlin to efekt bałaganu w branży mięsnej, wynikającego między innymi z tego, że polskie normy przestały być obligatoryjne. W tej chwili każdy zakład ma własną normę produkcyjną. Dodatkowo firmy muszą bardzo ostro walczyć o klienta, ponieważ w całej branży jest duża nadwyżka mocy produkcyjnych.
Więcej o wędlinach w dzisiejszym Dzienniku Gazecie Prawnej.

żywnośćjakośćmięso
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (1)