Ekożywność w dawnej fabryce platerów

W Warszawie rusza niebawem BioBazar. Pierwszy w pełni
ekologiczny targ, na którym sprzedawane będą tylko produkty organiczne z
certyfikatem Rolnictwa Ekologicznego.

Ekożywność w dawnej fabryce platerów
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

15.10.2010 09:52

- Pomysł zrodził się, kiedy oglądaliśmy film "Co z tą żywnością organiczną?" Shelley Rogers. - mówi Katarzyna Wieczorek, marketing manager BioBazaru. - postanowiliśmy stworzyć w Warszawie miejsce, gdzie przyjadą ekologiczni rolnicy z całej okolicy i sprzedadzą owoce swojej pracy konsumentowi, mieszkańcowi stolicy, który żywność zna w zasadzie tylko z supermarketu, nie wie, skąd pochodzi, czym była pryskana, gdzie hodowana… Chcemy dać szansę mieszczuchom, by bezpośrednio u rolnika dowiedzieli się, jak hodowana jest np. marchewka, kiedy jest najlepsza, a kiedy jej nie kupować, bo jeszcze nie sezon.

BioBazar będzie się odbywał w każdą sobotę przedświąteczną od 27 listopada w godzinach 8.00 - 17.00. Na miejsce tego niezwykłego przedsięwzięcia wybrano teren dawnej fabryki platerów Norblin przy ul. Żelaznej 51/53. Historia jednej z najbardziej znanych przedwojennych stołecznych firm sięga 1809 r., kiedy to brązownik Wincenty Norblin zakłada zakład brązowniczy na Starym Mieście. W 1893 r. zakład zostaje przeniesiony na Wolę. Prowadzi tam działalność metalurgiczną niemal 90 lat, aż do 1982 r. - Wierzymy, że BioBazar w Norblinie zainteresuje warszawiaków ze względu i na sam ekologiczny targ, i na miejsce, w którym jest zlokalizowany - podkreśla Katarzyna Wieczorek.
- Pomysł powstał bardzo niedawno i jeszcze prowadzimy rozmowy dotyczące organizacji. Po niecałym tygodniu negocjacji mamy potwierdzony udział kilkunastu rolników, co dobrze rokuje, bo na pierwszym takim bazarze w Nowym Jorku dostawców było tylko 7. Jak widać Warszawa jest lepsza! Rozmawiamy też z instytucjami związanymi z rolnictwem, no i oczywiście z mediami. Gorąco zachęcamy wszystkich do współpracy.
Na BioBazarze dostępne będą świeże owoce i warzywa, przetwory, wędliny, drób i mięso, nabiał i pieczywo. Wszyscy odwiedzający, którzy nie wiedzą jeszcze, co oznaczają certyfikaty ekologiczne, będą mieli szansę dowiedzieć się wszystkiego od zaproszonej jednostki certyfikującej, a także od instytucji związanych z działaniami ekologicznymi.

Ponieważ pierwsze BioBazary będą odbywać się w okresie przedświątecznym, będzie też można kupić ekologiczną choinkę z certyfikatem FSC (Forest Stewardship Counsil), świadczącym, że drzewa pochodzą z odpowiedzialnie, ekologicznie zarządzanych lasów, a ich przedświąteczna wycinka przebiega pod nadzorem odpowiednich instytucji. A pod choinkę odpowiedzialni rodzice będą mogli kupić dla dzieciaków ekologiczne zabawki!

BioBazar ma liczne kozryści w punktu widzenia rolników i wytwórców ekologicznych. Dzięki kampanii i zaletom miejsca przyciągnie liczną grupę odbiorców z Warszawy i okolic - odbiorców o wyższej świadomości ekologicznej i zasobniejszym portfelu. Dzięki stworzeniu miejsca bezpośredniego dotarcia do odbiorcy redukowane są koszty dystrybucji - to umożliwia zaproponowanie niższych niż w sklepach cen klientowi docelowemu. BioBazar w zamierzeniu jest cykliczny: z punktu widzenia rolnika warto na początek zaangażować w niego czas i cierpliwość, żeby zdobyć stały rynek zbytu w stolicy.

Zaletą dodatkową zarówno dla rolników, jak i odbiorców będzie obecność na BioBazarze jednostki certyfikującej i instytucji, które udzielają informacji na temat certyfikatów ekologicznych, procesów certyfikacji, zalet żywności organicznej i różnic między nią a żywnością tradycyjną. Będzie można także uzyskać szczegółowe informacje na temat pozyskania środków unijnych na produkcję ekologiczną i jej promocję.

Autor: MJ

żywnośćżywność ekologicznabio
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)