Flaki drogie jak nigdy
W okresie przedświątecznym spośród mięs najbardziej drożeje wołowina. Największe podwyżki widać jednak na flakach - informuje portalspozywczy.pl.
25.11.2011 | aktual.: 25.11.2011 16:49
Z zebranych informacji wynika, że od początku roku ceny flaków wzrosły o ponad 60 proc.
- Dziś osiągają wartość 10 zł za kg - powiedział dla redakcji portaluspozywczy.pl Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso.
Jego zdaniem na wysokie ceny tego mięsa wpływa wysoki kurs euro. Jaki to ma związek? Okazuje się, że z polskie ubojnie są w stanie zaspokoić krajowe zapotrzebowanie jedynie w 5 proc. Oznacza to, że aż 95 proc. tego mięsa musimy importować z zagranicy. Transakcje rozliczane w euro, przy dzisiejszych bardzo wysokich kursach, stają się wysoce kosztowne.
Na wysoką cenę flaków wpływa również duże zapotrzebowanie na innych rynkach. Ich smak cenią sobie Francuzi, Włosi i Hiszpanie. Zwraca także uwagę, że za ten sam produkt są gotowi zapłacić znacznie więcej niż my.
Witold Choiński ostrzega, że jeśli nie wzrośnie liczba ubojów to ceny flaków pozostaną na dzisiejszych wysokich poziomach.