Niecałe 3 kg pieczywa miesięcznie - tyle w 2019 roku zjadał przeciętny Polak. Rok wcześniej było to ponad 3 kg. Najwięcej chleba jedzą emeryci, renciści i rolnicy.
Jak wynika z danych GUS, Polacy w 2019 roku zjadali przeciętnie 5,36 kg przetworów zbożowych na osobę.
"W strukturze konsumpcji dominującą pozycję zachowało pieczywo ze średnim miesięcznym spożyciem 2,98 kg na osobę. Udział pieczywa w konsumpcji produktów zbożowych w 2019 r. wynosił 56 proc." - poinformował Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa
Dla porównania w 2018 r. statystyczny Polak zjadał 3,15 kg pieczywa miesięcznie.
Jak pokazują analiza KOWR, najwięcej chleba jedzą emeryci, renciści i rolnicy.
To, że krajowe spożycie pieczywa spada, nie oznacza, że krajowy biznes piekarniczy może się zwijać. Wręcz przeciwnie, polski chleb jest chętnie kupowany za granicą.
"Systematycznie rośnie eksport pieczywa i wyrobów cukierniczych. W sezonie 2019/2020 polskie firmy sprzedały produkty o wartości 1,8 mld euro, tj. za kwotę o 9 proc. wyższą niż w poprzednim sezonie. Produkty te w ub.r. trafiły głównie do krajów UE i do Rosji. W wartości eksportu pieczywa i wyrobów cukierniczych sam wywóz pieczywa stanowił około 9 proc." - zaznaczył Wroński.