Jemy coraz mniej cukru

Produkcja cukru w Polsce rośnie, ale spożywamy go coraz mniej - pisze "Nasz Dziennik".

Jemy coraz mniej cukru
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

03.03.2010 | aktual.: 03.03.2010 06:29

Gazeta powołuje się na informacje Agencji Rynku Rolnego, z których wynika, że w sezonie 2009/2010 produkcja tego surowca w naszym kraju sięgnęła prawie 1,6 mln ton, o 200 tysięcy ton więcej, niż w poprzednim sezonie.

To więcej niż przyznany Polsce przez Komisję Europejską limit, ale nadwyżka zostanie wyeksportowana na rynki pozaunijne. Natomiast w kraju spodziewany jest dalszy spadek spożycia cukru, co wynika głównie ze zmiany naszej diety.

Staramy się w niej zmniejszać udział produktów bogatych w cukier. Mimo to wciąż jesteśmy w czołówce państw Unii Europejskiej jeśli chodzi o spożycie cukru.

Więcej w "Naszym Dzienniku".

spożyciehandelżywność
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)