Keczup, chrzan majonez... sama chemia

Ketchup bez pomidorów i ledwie z 5,3 proc. koncentratu pomidorowego. Majonez bez prawdziwych jajek, a w chrzanie... tylko jedna czwarta chrzanu - strach pomyśleć, że popularne w Polsce sosy i dodatki składają się w większości z zupełnie czegoś innego, niż powinny!

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Ciężko wyobrazić sobie rodzinny obiad czy grilla bez majonezu, keczupu czy chrzanu. Kupując je myślimy, że majonez jest z prawdziwych jaj, chrzan z tartych korzeni o piekielnym smaku, a keczup to skondensowane pomidory podprawione na ostro. Stop! Nic bardziej mylnego. Wystarczy poczytać etykiety, by stracić złudzenia. Większości zawartości opakowań nie stanowią pomidory, jaja czy starty chrzan!

Znaleźliśmy słoiczek z napisem "Chrzan", który zawierał zaledwie... 26 proc. chrzanu. Reszta to przyprawy i cała lista chemicznych dodatków. Na słoiczku z "Chrzanem śmietankowym" możemy przeczytać, że zawiera wodę, śmietankę w proszku, cukier, mleko w proszku, przeciwutleniacze, pirosiarczan sodu (może powodować astmę i bóle głowy) i gumę ksantanową (substancja zagęszczająca zawartość słoika).

Kiedyś nasze babcie same robiły majonez - z żółtek jaj, oliwy, octu, musztardy i soli. Wychodził gęsty, pyszny. A teraz w sprzedaży zdarzają się majonezy, których nie robi się z żółtek, tylko... z proszku jajecznego! Zawartość jaj w składzie takiego wyrobu jest przerażająco mała, bo zaledwie 2 proc.! Reszta to skrobia i to modyfikowana, dwa zagęstniki, barwnik...

Kolejną ciekawostką jest keczup. Pyszny keczup robi się z pomidorów. Ale na sklepowych półkach można znaleźć taki keczup, który zawiera zaledwie 36 proc. koncentratu pomidorowego! A jak ostrzegają eksperci, najgorszy keczup sprzedawany dla gastronomii w 10-kilogramowych pojemnikach zawiera jedynie 5,3 proc. koncentratu pomidorowego!

- Przyprawy i sosy warto stosować, bo poprawiają znacznie smak potraw i ułatwiają trawienie, ale koniecznie trzeba wybierać takie, które mają jak najwięcej naturalnych składników, a jak najmniej chemii - mówi Dorota Mikołajewicz (45 l.), dietetyczka.

Dziś w Fakcie polecamy też: Tak nas będą szpiegować w śmietniku!

Wybrane dla Ciebie
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka
Zamykają zakłady w Niemczech. Produkcja trafi do Polski
Zamykają zakłady w Niemczech. Produkcja trafi do Polski
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali